Празнуваме Димитровден | webcafe.bg
newscafe

Празнуваме Димитровден

Webcafe
26.10.2016, 09:16 (обновена 26.10.2016, 09:56)
Свети Димитър

Народните вярвания свързват този ден с началото на зимата

Днес Българската православна църква почита а Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Според народните вярвания с Димитровден настъпва началото на зимата.

Във фолклорната традиция Св. Димитър е представен като по-голям брат близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг.

Църквата "Св.Димитър" в Солун

Почитта към свети Димитър е особено голяма в Солун, родното му място, където се съхраняват неговите мощи. Той е покровител на града.

Димитрий се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Родителите му го възпитават в християнската вяра.

След кончината на родителите му Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това обаче той ги покровителствал.

На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Загинал мъченически - прободен с копие през 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Св. Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от десети век.

Храмът, посветен на Свети Димитър в Солун, е символ на града. Той е построен през V век върху основите на римския затвор, в който е умира светецът и където е бил и гробът му.

На днешния ден имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa и др.

Oще: 26 октомври  българска православна църква  димитрий мироточец  димитровден  зима  имен ден  народни вярвания  православие  църква 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.