България ще приеме 450 бежанци | webcafe.bg
newscafe

България ще приеме 450 бежанци

Webcafe.bg, по БНР
14.09.2015, 22:30 (обновена 14.09.2015, 22:42)
Унгария осигури 100 автобуса за бежанците

Снимка: © Getty Images

Държавите от ЕС ще си поделят 40 000 бежанци

Една четвърт от общо 160 000 бежанци ще бъдат приети в държавите от Европейския съюз, съобщава БНР. До декември Италия и Гърция ще пратят само 40 хиляди души в останалите страни от съюза, като всяка от тях доброволно си избра колко хора да приеме.

Задължителната система за разпределение на останалите 120 000 сирийци, еритрейци и иракчани не събра необходимата подкрепа от министрите и те ще продължат преговорите другия месец. Не бяха одобрени и задължителните квоти за разпределение на бежанци заради несъгласието на редица източноевропейски държави, съобщава БНР.

От 40 000 бежанци от Италия и Гърция България ще вземе 450, както обеща и през юли. Това е по-малко от исканата квота от 572 души. Още 50 бежанци ще приемем от лагери в други държави извън Европейския съюз, гласи договорка с хуманитарната организация на ООН.

Вътрешните министри принципно се съгласиха, че трябва да приемат още 120 000 мигранти от Унгария, Италия и Гърция, но отложиха това за следващото си заседание на 8 и 9 октомври.

За сметка на това, министрите решиха да пратят извънредни патрули на агенцията "Фронтекс" в транзитните държави с външни граници на Европейския съюз, за да помагат за спиране потока от мигранти. За целта се искат допълнително ресурси от всяка страна-членка. Въвеждат се промени и в шенгенската информационна система, така че властите на всяка държава да въвежда бързо актуални данни за нелегалните имигранти.

Целта е да се улесни взаимното признаване на заповедите за експулсиране на хората, които нямат право на бежански статут, и да се дадат допълнително пари за тяхното принудително задържане и изгонване от територията на Европейския съюз.

Oще: бежанец  бежанска криза  външните министри от ес  гърция  европа  европейски държави  европейски съюз  ес  италия 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

1 Дара | 15.09.201512:58

И какво точно означава това?

Бежанци , в смисъл вече със статут на бежанци, или такива, на които тепърва ще се изяснява ситуацията?

На снимкаат има 8 мъже и една жена. Това горе долу е съотношението на стотиците хиляди прииждащи. Ако, хипотетично, единят от мъжете е съпруг на жената, другите ще доведат ли допълнително жените и децата си? Тези 450 крайната бройка ли са , или ще могат да доведат семействата си , родителите , братята сестрите , братовчедите , шуреите , баджанаците и семействата им?

Ако предвидиш месечна помощ от Х лева на човек, трябва ли да предоставиш същата помощ на децата , които ще им се родят , докато пребивават в станата ти?

Ако сле дразглеждане на конкретния случай, човекът не се класира за статут на бежанец, каква е процедурата за експулсиране? В смисъл ние нямаме обща граница ( и никоя европейска държава няма) със страните , от които идват тези хора. Как експулсираш някого, който е от Пакистан или Еритреа? С въоръжен кордон през няколко европейски , азиатски или африкански страни? И какво ако страните по пътя откажат въпроснят бежанец да мине през територията им? Тайно ще ги избутваме през границата в съседни държави ли?

Какво правиш с хората, които наистина бягат от война и разрушение, но пък светогледаът им е такъв, че слагат религиозните си догми над нашите граждански ценности ( например като онзи баща в Дубай ли беше, който не разрешил дъщеря му да бъде спасена от удавяне, за да не я докосват мъжете спасители) . Или родители, които изхвърлят предложената им храна, само защото е дарена от християни, дори ако децата им гладуват. Или не пускат дъщерите си на училище , защото не могат момичета да се събирът с момчета и жените не могат да излизат без придружител мъж-роднина.

Бройката за България е нищожна. Важи са детайлите.

В цяла Европа от стотиците хиляди сигурно една трета са наистина бежанци. Когато откажеш статут на другите , се оказва , че имаш в страната си една армия ( повечето са мъже) от хора , които са ти сърдити , че не ги приемаш и същевременно не искат да си ходят.
Ами сега? Какво ще ги правиш? Нямат право да работят, не получават помощи и не искат да си тръгнат.

Защо политиците никога не коментират конкретните детайли, а все на едро ни говорят?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани