Нова идея: жив плет около паметника край НДК | webcafe.bg
newscafe

Нова идея: жив плет около паметника край НДК

Webcafe.bg
19.05.2015, 09:29 (обновена 19.05.2015, 10:08)
паметник 1300 години България

Столична община блесна с нова идея за бъдещето на паметника: според новата обществена поръчка, обявена от общината, ще бъде издигнат 12 метров жив плет около западащата конструкция

Столична община очевидно не планира да премахне спорния паметник пред НДК "1300 години България" преди изборите през есента.

Вместо това са отделени 240 000 лева за издигането на жив плет около паметника. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от общината.

Най-късно до края на лятото ще бъде прикрит паметника с декоративната ограда, според плана на кметството, а средствата са от бюджета на Дирекция "Зелена система" на Столичната община.

В края на април Административният съд в София отхвърли жалбите срещу демонтирането на паметника, което ще позволи на мястото на западащия и полу-разрушен монумент да се възстановят паметните плочи на Първи и Шести Софийски пехотни полкове.

Сред предишните планове на Столичния общински съвет беше и идеята да се премести паметника, но министърът на културата Вежди Рашидов се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му.

С последния план така и не става ясно дали бъдещата жива ограда ще бъде премахната малко след като бъде поставена. Знае се само, че дължината на "зелената" ограда ще е около 70 метра, а средната височина 12 метра.

Новият замисъл, за който е предвиден четвърт милион лева, явно е част от строителните дейности край НДК, които трябва да приключат до средата на октомври и за които са предвидени 13,5 млн. лева.

Отделно ремонтът на фонтана и възстановяването на водните каскади около НДК трбява да бъдат завършени до края на юни.

Очаква се да се дадат пари и за цялостното реновиране на сградата на НДК, където през 2018-та година ще се провеждат конференциите при българското представителство на ЕС. Предварителните разчети сочат, че за обновяването на НДК ще отидат минимум 60 млн. лв.

Oще: 1300 години българия  жив плет  зелена ограда  национален дворец на културата  ндк  ограда  паметник  петохуйник  столична община 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани