Тодор Танев назначи служебен ректор в Свищов | webcafe.bg
newscafe

Тодор Танев назначи служебен ректор в Свищов

Webcafe.bg
03.06.2015, 13:02 (обновена 03.06.2015, 13:04)
Теодора Димитрова е новият ректор на Стопанската академия в Свищов

Снимка: © http://www.uni-svishtov.bg/

Проф. Теодора Димитрова е отстранена със заповед от МОН

Министърът на образованието и науката е издал заповед за назначаването на временен ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов на мястото на проф. Теодора Димитрова.

Служебно посоченият ръководител на висшето училище е проф. Иван Върбанов, бивш зам.-ректор и един от преподавателите, които оспорват легитимността на Общото събрание, издигнало проф. Димитрова

Решението на МОН идва след едномесечни спорове около избора на наследник на Величко Адамов, които се пренесоха и в съда.

До началото на тази седмица от Министерството твърдяха, че нямат правно основание да се намесят в казуса в Свищов заради ограничението на Закона за висшето образование.

Той предвижда извънредна възможност за назначаване на временен ректор за максимален срок от 6 месеца, но при определени хипотези:

- при преобразуване на държавно висше училище,

- при изтичане на допустимия 2-месечен срок, в който напускащият ректор може да заема длъжността след изтичане на мандата,

- при нарушение на забраната за избор на ректор за повече от два мандата,

- при оставка на действащия ректор или или отзоваването му от Общото събрание на училището.

Очаквайте подробности.

Oще: величко адамов  свищов  служебен ректор  стопанска академия  теодора димитрова  тодор танев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.