СЕМ: Медиите преминаха границата на етичното отразяване | webcafe.bg
newscafe

СЕМ: Медиите преминаха границата на етичното отразяване

Webcafe.bg
16.06.2016, 11:31 (обновена 16.06.2016, 11:40)
цветелина стоянова, художествена гимнастика

Снимка: © sportal.bg

СЕМ порица отразяването на случилото се с гимнастичката Цветелина Стоянова

Информацията за здравословното състояние на когото и да е е лична информация и е добре да не бъде оповестявана публично. Това каза пред БНР София Владимирова от Съвета за електронни медии. Според нея при отразяването на случилото се с гимнастичката Цветелина Стоянова медиите са минали "малко отвъд границата".

СЕМ в момента прави мониторинг на отразяването на този случай и данните ще бъдат оповестени публично.

"Всеки има право да запази в тайна какви медицински процедури му се извършват, когато се наложи", каза Владимирова.

„Дали има нужда от психическа помощ, или няма нужда от психическа помощ, намесата на родителите... стигна се включително до детайли за смъртта на нейната майка, за това нейната майка имала ли е психическо заболяване, което, моето лично усещане е, че е малко отвъд границата. Трябва да си даваме ясна сметка какво влияние оказваме върху обществото", каза Владимирова.

По-рано тази седмица СЕМ оповести резултати от наблюдение на най-гледаните телевизионни програми в периода 30 март - 5 април, в което се констатира, че има сериозен превес на новините с негативен знак. Тогава медийните експерти изразиха безпокойството си, че това влияе върху аудиторията, а преекспонирането на едни и същи теми и събития лишава публиката от друга значима информация.

Oще: етика в медиите  медии  медийна етика  медия  насилие  насилие в медиите  негативни новини  цветелина стоянова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 16.06.201612:30

"Тогава медийните експерти изразиха безпокойството си, че това влияе върху аудиторията, а преекспонирането на едни и същи теми и събития лишава публиката от друга значима информация." - Това, последното, не е ли точно целта на въпросното преескпониране? СЕМ най-сетне прозряха.
Чуди се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани