Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС | webcafe.bg
newscafe

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Webcafe.bg
17.12.2015, 19:34 (обновена 17.12.2015, 19:45)
протест на съдиите пред съдебната палата

Снимка: © webcafe.bg

Съдии на протест пред Съдебната палата

Съюзът на съдиите в България поиска представителите на гилдията им във Висшия съдебен съвет (ВСС), както и всички останали кадровици да попадат оставки. Това се казва в позиция, изпратена до медиите, след като кадровиците отново не избраха съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, макар че бе единствен кандидат и получи предварителни положителни оценки.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че тя е политически обвързана, като кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов. Самата Куцкова определи неизбирането си като доказателство, че тези, които надигат глас срещу статуквото, не са оценявани по професионалните им качества.

ССБ подкрепя съдийския проект и реформата на подалия оставка Христо Иванов. Организацията представлява около 40 на сто от съдиите в България, а самата Куцкова е неин бивш председател.

САС е без ръководител от миналата година, когато предишният титуляр Веселин Пенгезов беше отстранен малко преди да изтече мандата му заради разследване за злоупотреби с европейски средства.

Освен Куцкова, ССБ обаче посочва още два случая, които, според тях, са показателни, че ВСС е политически подвластен. Това са проверките на председателите на районните съдилища в София и Пазарджик и на Върховния касационен съд, започнали миналата седмица, след като стана ясно, че уволнената съдия Румяна Ченалова е завела дела срещу двама членове на ВСС.

Вторият случай отново е свързан с проверка, този път на председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов. Съветът поиска той да представи доклад за свършеното от него два дни след участието му в протест в подкрепа на реформата.

"Последните три решения, посочени по-горе, са само от част от действията Ви за прокарване на политически влияния и зависимости в управлението на съдебната власт. И затова е още по-неприлично, че обвинихте в политиканство нас, редовите съдии, отказващи да се примирим със статуквото", пише в призива на ССБ до ВСС.

Според организацията решенията на кадровия орган „компрометират изключително много дейността на органа, защото саботират основната му конституционна задача"

Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията! Вярваме, че онези от вас, които имат чувство за лично достойнство и чест, няма да се поколебаят да се вслушат в искането ни", пишат още съдиите.

Oще: всс  кадрови решения  нели куцкова  правосъдие  софийски апелативен съд  ссб  съд  съдебна реформа  съдебна система  съюз на съдиите в българия 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.