Два нови центъра за бежанци в южна България | webcafe.bg
newscafe

Два нови центъра за бежанци в южна България

Webcafe.bg
03.02.2015, 14:16 (обновена 03.02.2015, 14:58)
Бежанци в България

Снимка: © Getty Images

Държавната агенция за бежанците ще разкрие два нови центъра за настаняване на 600 души в южна България, но местата им тепърва ще се уточняват, съобщи новият - стар председател на агенцията Никола Казаков. В момента текат разговори с Министерството на отбраната за предоставяне на съоръжения.

Според него най-вероятно за обособяването на центровете ще бъдат използвани стари казарми. Не е ясно и колко ще струват те.

Казаков допусна при нова бежанска вълна, каквато се очаква през пролетта заради войната в Сирия и Ирак, да има хора, оставени без храна, тъй като в бюджета на ДАБ не достигат 6 милиона лева.

От разписаните за 2015-та година 6,6 млн. лв. около 4,3 млн. лв са за заплати, а за основни капиталови разходи са заложени едва 230 000 лв. Не са предвидени средства за храна и за здравни услуги, за подобряване условията на живот и придобиването на необходими материални запаси и услуги.

Сериозен е проблемът с преводачите от определени езици, което затруднява работата на териториалните поделения. На преводачите не са изплатени около 200 000 лева, а повечето от тях се намират в София, поради което интервютата с бежанците се правят чрез видеоконферентна връзка.

Друг проблем, отчетен от Казаков, са редицата некачествени ремонти извършени в центровете на ДАБ, както и порутената материална база. Той се обяви и за нов закон за бежанците.

В момента центровете за настаняване са пълни на 61 процента, като общият им капацитет е около 7000 души. Наскоро правителството обеща да направи разчети за финансова помощ, която да поиска от Европейската комисия за бежанския проблем.

Междувременно продължава строителството на ограда по границата с Турция, с което правителството се опитва да спре потока от нелегални имигранти. Според вицепремиера Меглена Кунева трябва да се помисли и за санкции срещу бежанците, които отказват да се интегрират и да работят.

Oще: бежански натиск  бежанци  бежанци от сирия  ирак  лекари  мизерни условия  министерство на отбраната  никола казаков  ограда по границата с турция  преводачи  сирия 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани