Лъвът от Войнишкия мемориал отново е пред НДК | webcafe.bg
newscafe

Лъвът от Войнишкия мемориал отново е пред НДК

Webcafe
02.11.2017, 17:50 (обновена 02.11.2017, 17:53)

1 от 5 снимки Назад Напред

лъвът пред ндк

Снимка: © Webcafe.bg

Бронзовият паметник се върна на мястото на "1300 г. България" (вижте снимки в галерията)

Паметникът на лъва от стария Войнишки мемориал беше върнат в парка при НДК.

Скулптурата беше поставена на мястото, от което е премахнат през 1977 г. при подготовката за строителството на бъдещия Дворец на културата. То се намира на площадката, на която доскоро се извисяваха останките от паметника "1300 години България" на проф. Валентин Старчев.

Досега бронзовият лъв с щит, изобразяващ Санстефанска България, се пазеше в Националния военноисторически музей.

В скоро време ще бъде възстановен в цялост Войнишкият мемориал с трите стени, върху които са изписани имената на загиналите войници.

Очаква ремонтът пред НДК за европредседателството да приключи до средата на ноември. Ако се проточи и след това, фирмата изпълнител ще бъде глобена.

Oще: войнишкият мемориал  лъв  национален дворец на културата  ндк 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

97 deowin | 09.11.201718:15

Не знам за теб, но аз не виждам особен смисъл да чета стена от текст, написана от човек, чийто всеки коментар тук е бил банално предвидим и неоригинален, и не ме е изненадвал дори минимално.
Прочетох първото изречение, видях, че продължава да мрънка за "математика", доста очевидно е какво следва.
Все едно да четеш обемистите коментари на sim4o в пълната им цялост - да, можеш да си го причиниш, но има ли наистина нужда? Дори доволно неинтелигентни хора като вас са над неговото брутално ниско ниво, та вероятно отлично знаеш за какво говоря.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

96 Mitglied 555 | 09.11.201717:40

"Не прочетох цялото излияние, но предполагам..."
=================================

Нема а се косиш, прасюгер, отдавна вече сме наясно, че си повече писател, нежели читател. Още по-малко пък мислител. Летвата е толкова ниска, че е опряла в земята. Въпреки това ти успяваш всеки път да се блъснеш в нея, вместо да я прескочиш.

Абе, то и за това си трябва талант...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

95 deowin | 09.11.201717:05

Не прочетох цялото излияние, но предполагам продължаваш да мрънкаш за математиката.
Когато отбележа, че да ровичкаш в костите на прадедите си е недостойно, а ти се заяждаш дали роднината ти бил отстоявал на 3 или 4 поколения, аз охотно и лесно ще ти покажа, че дори аритметиката за 5ти клас не ти се удава, за да преместя фокуса обратно върху същината на това, което казвам - не че не разбираш математиката от средното училище (което също е тривиално доказуемо, но и несъществено), а че си лишена от човешко достойнство отрепка.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.09.2012, 21:20

94 Ampeli Kuku | 09.11.201715:05

>скъпи Део.... Отегчен Отегчен Отегчен

За Свинята знаех че е пуфта, но сега и Мако се оказа от "мекичките" . Халууу многу "мъже" коментират и нито идна женска! Намига Намига Намига

Нещу от какту смениха руко-войводството на този сайт меките китки са на модъ!? Ъ. полиция НЕ! Биберон пръц - хръц
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

93 dedo adji | 09.11.201712:16

Маке, стига се хваща на тия свински въдици, бе. И аз изпадам в тая грешка, но спирам навреме. А ти, гледам вече 3 страници му/й уйдисваш. Вече съм сигурен, че изпълнява задача да разводнява дебатите и да ги отклонява от основната тема. Като му/й писне математиката ще захване глобалното затопляне, после човешките права на циганите и педерасите. Перни го/я 2-3 пъти по зурлата и го/я остави да си грухти. Нашата тема, ако още не си я забравил/а в тия празни дърленици, беше възстановяването на войнишкия паметник. По моето скромно мнение, всичко по нея беше казано, а се разисква и в други дебати. Ако имаш да добавиш нещо, давай, и изключи микрофона от кочината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

92 Mako | 09.11.201710:48

deowin | 09.11.201700:17
Не знам дали го осъзнаваш, но през целия ден те тролех единствено защото ме забавлява да съзерцавам гърчавия ти танц на скатаващата мижитурка.
В същото време и ти, и аз, и всеки друг отлично знае, че мога да ти хвърля математика, за която не си и чувал, но не е и необходимо - наистина няма да се справиш с аритметика и геометрия от средното училище ако ти я подбера подходящо. А мога. Ти - не.
=========================

Скъпи Део, поредният ти пост доказва стопроцентово, че не можеш да осъзнаеш няколко важни неща, свързани с мен, теб и математиката:
1. Аз не съм математик и нямам никакви претенции в областта. Заявявал съм го вече, но ти имаш избирателна памет.
2. Ти имаш публично огласени тук претенции за високо математическо знание. Дали е така не мога да преценя, както казах не съм математик. Онова, което наистина мога да оценя е:
3. Фактът, че редовно прилагаш номера с "аритметика и геометрия от средното училище ако ти я подбера подходящо. А мога. Ти - не." означава еднозначно, че не си наясно - нито форумът, нито темата е за математика. Но въпреки това победоносно предлагаш подобно изпитание на всеки, който те е накарал да се почувстваш с отеснели обувки. Това е смехотворно.
4. Още по-смехотворна е неспособността ти да осъзнаеш, че смисълът на математиката в средното училище не е фокусиран единствено в решаването на задачи. А и в нещо особено важно - чрез решаването на задачи да се изгради оня математически минимум, който е задължителен за обикновени хора, като мен, и им помага да се справят с елементарните математически проблеми, които животът им поставя ежедневно, като се започне със сметките в магазина и банката, премине се през осъзнаването на статистики, изграждането на пространствено мислене и усет за математическа логика. Аз нямам никакви комплекси на тази тема - с повечето математически предизвикателства в ежедневието се справям прилично, така че Системата е постигнала успех с моето математическо обучение и аз съм й благодарен за това. Това съм доказал практически и тук, в т.ч. и с факта, че съм те хващал няколко пъти в конфузна неспособност да се справиш на елементарно ниво. Фактът е напълно достатъчен за да докаже моята компетентност в областта на елементарната школска математика и състезания с подбрани задачки са нужни единствено на човека, който се чуди как да излезе от небраното лозе, в което пак го е сгащил някакъв математически идиот.
5. Следователно Ти, Повелителю на математиката, имаш малък проблем: въпреки своите претенции за особено високо знание в областта, допускаш редовни математически гафове. Ще ти повторя онези, в които лично съм те олепил:
- допускаш елементарни грешки при пресмятане на числови съотношения наум;
- имаш проблемна пространствена ориентация, могат да те излъжат с една-единствена манипулирана снимка, чиято статистическа стойност не си в състояние да оцениш правилно;
- имаш проблем с осъзнаването на времеви съотношения, последователното ти гафене в темата е достъпно за всички тук;
==========================

Можеш да квичиш победоносно колкото си искаш за "задачките за пети клас" и моето мижитурско скатаване, но това няма как да промени факта, че човек, който няма никакви претенции за високо ниво в математиката те е олепил във всичките тези твои гафове.
Кой е смешен и кой - мижитурка в тази история, нека всеки прецени сам за себе си!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

91 deowin | 09.11.201700:17

Не знам дали го осъзнаваш, но през целия ден те тролех единствено защото ме забавлява да съзерцавам гърчавия ти танц на скатаващата мижитурка.
В същото време и ти, и аз, и всеки друг отлично знае, че мога да ти хвърля математика, за която не си и чувал, но не е и необходимо - наистина няма да се справиш с аритметика и геометрия от средното училище ако ти я подбера подходящо. А мога. Ти - не.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

90 Mako | 09.11.201700:04

deowin | 08.11.201723:50

Аз охотно бих приел такова
========================

Блондинките са охотни същества. Но не всички са блондинки...
И най-стойностните предизвикателства са не тези, предизвикани от мераци на математически блондинки, а онези, които се случват естествено. И спъват основно блондитата, Блонди. Именно в това ти се представяш повече от достойно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

89 deowin | 08.11.201723:50

>Да приема предизвикателство от математическа блондинка?

Аз охотно бих приел такова - например от теб - защото отлично знам, че няма какво да загубя.
Ти, от друга страна, отлично осъзнаваш, че няма какво да спечелиш - очевидно няма да можеш да решиш поредната задачка, само ще се изложиш за трети път.
Затова толкова упорито скатаваш и се криеш зад емотикончетата и евтиния сарказъм.
Единственото, което май подценяваш, е колко прозрачни са хилавите ти опити.
Доста са прозрачни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

88 Dox | 08.11.201723:34

80 Владимир | 08.11.201703:16

Брей бая носталгици и русопоклонници се събрали тука. Свиквайте! Не само вие изчезвате, но и материалните следи оставени от вас. На се сърдете на другите. Сами се провалихте от простотия, лакомия и раболепие. Сега обвинявате другите в същото. Защо? Нямат ли и те право да са тъпи, алчни и послушни като вас?
------------------------------------------------------
А ние очаквахме друго от вас! Но вие се оказахте като нас.
Скука!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани