Предложение: билетът за градски транспорт в София да стане 1,60 лв | webcafe.bg
newscafe

Предложение: билетът за градски транспорт в София да стане 1,60 лв

Webcafe
25.03.2016, 14:16 (обновена 25.03.2016, 14:45)
градски транспорт

От 1 на 1,60 лв да постъпне билета за еднократно пътуване с градския транспорт в София, предлагат от Центъра за градска мобилност. Цените на абонаментните карти да се запазят

Цената на билета за еднократно пътуване с градския транспорт в столицата да поскъпне с 60 стотинки и да стане 1,60 лв от 1 юни, предлагат от Центъра за градска мобилност.

По време на представянето на проекта за икономическа рамка на обществения градски транспорт за 2016-та година, който е съобразен с договора със Столична община, изпълнителният директор на ЦГМ Симеон Арнауров заяви, че обсъждането на новата тарифна политика е да се насърчи използването на по-дългосрочни документи за пътуване, като абонаментни карти.

От ЦГМ подчертават, че в тази връзка ще настояват цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност.

По изнесените данни от Симеон Арнаудов общата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 година е 283 милиона лева. Изминаването на 58 596 хиляди км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

"Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62% преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите", отбеляза Арнаудов, като подчерта, че целта на предложенията е да се стимулира именно използването на абонаментните карти.

Той обясни, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро - 38 стотинки. Предложението на ЦГМ е картите за еднократно пътуване да станат 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да стане 12 лв.

Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт, както и тридневна карта за всички линии за 10 лева и карта София за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също потвърди пред журналисти, че цените на картите за градския транспорт ще се запазят и добави, че Столична община всяка година дава 95 милиона лева, за да се задържи по-евтина цената на картите.

Тя нарече "дотация" на Столична община факта, че над 60 на сто от пътуващите с градски транспорт ползват карти - пенсионери, ученици, инвалиди.

Oще: билети  билети за градски транспорт  градски транспорт  метро  метрополитен  симеон арнаудов  софия  столична община  тарифна политика  транспорт  център за градска мобилност 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани