Fitch потвърди кредитния рейтинг на България | webcafe.bg
newscafe

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Webcafe.bg
20.06.2015, 09:10 (обновена 20.06.2015, 09:21)
финанси

Снимка: © Getty Images

Положителна преоценка на рейтинга е възможна в случай на успешна фискална консолидация, по-висок растеж на БВП и ускоряване на процеса на конвергенция към средното за ЕС ниво на доходи и устойчиво подобряване на институционалното управление

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB-/ВВВ, съобщава Министерството на финансите.

Рейтингът на България е потвърден съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива. Потвърждават се и таванът за рейтинг на страната ВВВ+, както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута F3.

Рейтингът на България се подкрепя от по-ниското ниво на вътрешен и външен правителствен дълг в сравнение с групата държави, оценявани с рейтинг ВВВ, а също така и от достатъчното ниво на международни валутни резерви, което осигурява стабилното функциониране на валутния борд, сочи анализът на рейтинговата агенция.

Тези фактори компенсират структурните слабости на икономиката, които ограничават тренда на икономически растеж към по-високи стойности и процеса на конвергенция на стандарта на живот към по-развитите икономики.

Стабилната перспектива на страната отразява оценката на Fitch, че рисковете за кредитния рейтинг са балансирани. Според агенцията факторите, които биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг, включват възникване на нестабилност в банковия сектор, нестабилността на публичните финанси и понижение на растежа на БВП в средносрочен план.

Преди дни и Standard&Poor's запази оценката си за страната 'BB+/B' със стабилна перспектива.

Oще: fitch  банков сектор  бюджетен дефицит  ввв+  кредитен рейтинг  реформи  ръст на икономиката  финанси 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани