Лиляна Павлова не видя дюни на къмпинг "Юг" | webcafe.bg
newscafe

Лиляна Павлова не видя дюни на къмпинг "Юг"

Webcafe.bg
14.04.2015, 16:35 (обновена 14.04.2015, 19:19)
корал, юг

Снимка: © "Да запазим Корал"

Министерството се е самосезирало по казуса и служители на ДНСК и кадастъра са направили проверка на мястото

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че строежът на къмпинг „Юг" не е на плажа, нито върху дюни. Не са спазени обаче всички процедури по строителството. Сдружение „Да запазим Корал" алармира, че преди Великден е започнало строителство върху дюни на плажа, като според инвеститорите няма нарушения и всичко се случва по законовия ред.

Министерството се е самосезирало по казуса и служители на ДНСК и кадастъра са направили проверка на мястото. Според Павлова имотът, върху който се строи, е частен терен на "Фаворит" АД, урбанизирана територия на къмпинг "Юг", която се намира в Община Царево и за която има одобрен устройствен план още през 2004 г.

Министърът посочи, че строежът не е на морския плаж, а това са строежи от категория 5, които имат разрешение за строеж от архитекта на общината.

„На 30 декември 2013 г. съдът постановява, че разрешенията за строеж са законосъобразни, защото ДНСК не е компетентен орган да се изказва за оценка на околната среда", каза Павлова. Проверката е установила, че строежът не се извършва върху дюни.

Зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов обаче обясни, че не са спазени всички процедури, необходими по екологичното законодателство - ЗОС и Закона за биологичното разнообразие.

„Ако това се потвърди окончателно, министърът на околната среда и водите ще предприеме принудително административна мярка за спирането на строежа до положителното приключване на процедурите по Закона за биологичното разнообразие", каза Малинов.

Той посочи, че е установено, че през 2004 г. е издадено разрешение по ОВОС (Оценка за въздействие на околната среда), което е било приложимо към този момент, но територията след това е променена и става урбанизирана. Това прави инвестиционното намерение неприложимо, тъй като тези намерения подлежат на процедури по ОВОС за територии, които не са урбанизирани.

"Въпреки това обаче за инвестиционното намерение е приложимо законодателството по Закона за биологичното разнообразие", каза още Малинов.

От сдружението "Да запазим Корал" са подготвили сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и писма до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Борисов и президента Росен Плевналиев. С тях те настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинга, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа "Корал".

Oще: дюни  закон  корал  къмпинг  къмпинг юг  незаконно строителство  плаж  строителство върху дюни  строителство на плажа 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани