ВАС отмени новите цени на винетките | webcafe.bg
newscafe

ВАС отмени новите цени на винетките

Webcafe, "Правен свят"
15.07.2016, 14:44 (обновена 15.07.2016, 14:54)
Граждани се събраха на протест срещу високите цени на винетките днес, 13 декември.

Снимка: © Webcafe.bg

Върховният административен съд намери куп нарушения при постановлението на МС за повишаване на цените на винетките, което вече е в сила. Стотици хиляди шофьори вече си закупиха винетки на новите цени

Върховният административен съд (ВАС) отмени новите цени на винетките. Според съда, цените на винетните такси са повишени напълно произволно, без да се проведено задължително обществено обсъждане и съгласуване, без мотиви и обосновка и не отговарят на цената за услугата.

ВАС постановява, че "в случая увеличението в размера на винетните такси не е съобразено нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица".

Решението, което не е окончателно, е взето от тричленен състав с председател Йордан Константинов и членове Мадлен Петрова (докладчик) и Светлозара Анчева.

Решението е публикувано ТУК.

Ако правителството обжалва решението, делото ще бъде насрочено пред петчленен състав на ВАС вероятно през есента. Докато съдът излезе с окончателно решение, което ще действа занапред, годината може и да е изминала и вече да са определени нови цени на винетките, коментира „Правен свят".

С решението се отменя Постановление № 317/17.11.2015 година на Министерския съвет, с което беше изменена Тарифата за таксите, събирани от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Припомняме, че според приетото постановление на МС, цената на винетката за лека кола за тази година беше променена на 97 лв., което е с 30 лв. повече от таксата за 2015 година.

Според върховните съдии постановлението на МС, с което бяха приети новите цени, противоречи на чл. 60, ал.1 от Конституцията. Причината е, че при определянето на размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Освен това в решението се сочат серия от драстични нарушения на процедурата по приемане на постановлението, като например това, че в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) така и не са успели да докажат кога и дали е бил публикуван проектът за изменение на тарифата с мотивите.

"Нарушението е съществено, тъй като има за последица пълна липса на обществено обсъждане", заявява ВАС.

Отсъжда се нарушение и в това, че при неустановената дата, на която е публикуван на сайта проектът за изменение на тарифата, това не е станало в специалната рубрика "Проекти на нормативни актове" на сайта на МРРБ, а в рубриката "Документи".

Така не е получено нито едно становище от заинтересованите страни.

Погазено и изискването за съгласуване на проекта с "органите, чийто правомощия са свързани с предмета на регулиране предлагания акт или които са задължени да го прилагат".

Той не е пратен нито на Агенция "Пътна инфраструктура", която ще го прилага, нито на останалите министри. "В това число (не е съгласуван) с министъра на труда и социалната политика, с министъра на вътрешните работи, с министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии, чийто правомощия са свързани с предмета на оспореното постановление".

Следователно, според ВАС, това нарушение е съществено и е самостоятелно основание за незаконосъобразност на акта.

След като констатира, че са нарушени чл. 26 и чл. 27 от Закона за нормативните актове, ВАС установява, че е погазено и изискването на чл. 28 от същия закон за съдържанието на мотивите към проекта.

"От доклада на вносителя не се сочи по какъв начин необходимостта от допълнително инвестиране на поне 600 млн. лева нетни приходи годишно е обвързана от предложеното увеличение в размера на винетните такси.

Това се отнася и за прогнозата за очаквани приходи от 300 млн. лева. Така изложените мотиви не съответстват на изискването по чл. 28, ал.2,т.1 от ЗНА", пише в решението.

Oще: апи  вас  винетки  винетките - незаконни  винетни такси  върховен административен съд  мс  нарушения  нарушения при постановлението на мс 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 15.07.201616:39

Гарантирано от ГЕРБ!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани