Внимание! Фалшиви банкноти от 2 лв. | webcafe.bg
newscafe

Внимание! Фалшиви банкноти от 2 лв.

Webcafe.bg
29.05.2015, 16:26 (обновена 29.05.2015, 17:08)
пари, лев, левове, два лева, 2 лева, копюра, двулевка

Снимка: © БНБ

При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак

В Националния център за анализ към БНБ е регистриран нов тип неистински банкноти от 2 лева, емисия 2005 година, съобщава централната банка. При този тип неистински банкноти e имитиран основен защитен елемент, който се проверява най-често от населението и касиерите от търговската мрежа - холограмната лента.

Характерното в случая е, че оптическите ефекти в значителна степен наподобяват тези при истинските банкноти. Метод на проверка за разпознаване на този тип неистински банкноти е чрез пипане с пръстите на ръцете - така лесно се установява гладка хартия, по-тънка от оригиналната банкнотна хартия и липса на релеф в печатните изображения на лицевата страна на банкнотата, поясняват от БНБ.

При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава неясно, остатъчно изображение на водния знак - изправен лъв. БНБ напомня, че в случай на съмнение относно истинността на банкнота, трябва да се обърнем към Централната банка или към най-близката банка, където ще проверят банкнотата.

Ако човек вече е приел неистинска банкнота, е длъжен да я предаде в най-близкото поделение на МВР, където ще бъде издаден документ за това. БНБ препоръчва гражданите да проверяват банкнотите, които приемат.

 

Oще: 2 лева  банкнота  бнб  два лева  копюра  лева  менте  пари  фалшива 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.02.2011, 19:52

1 Читателят | 29.05.201516:46

То добре че е тая снимка, че да обърна внимание какво е изобразено на банкнотата.
Обикновено стоят сгънати в джоба за автобусни билетчета или да си платя кафето.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани