Има ли гаф с изнесените резултати по математика | webcafe.bg
newscafe

Има ли гаф с изнесените резултати по математика

Webcafe
07.06.2016, 15:47 (обновена 07.06.2016, 17:42)
кунева, стаматов

Снимка: © МОН

МОН представи на пресконференция резултатите от зрелостните изпити.

След изнесената информация от журналисти, според която представените в петък данни от Министерството на образванието относно двойките по математика след седми клас се разминават с резултатите, изпратени от отделните регионални инспекторати, МОН промени статистиката и съобщи, че реалният брой на двойките е 16 856, а не 3 881.

Числото 3 881 беше съобщено от заместник-министъра Диан Стаматов, който в последствие не обясни как се е стигнало да грешката.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева коментира пред БНТ, че няма как да има наказани за подменената статистика, защото "няма никаква подменена статистика".

Според Кунева обяснението за първи и втори модул по математика е било "малко сложно", защото не всички се явяват на втори модул.

Подозрения, че нещо не е както трябва в изчисленията се появиха още когато Стаматов съобщи, че на първия, по-лесен модул, двойките са 17 983, но след втория, по-труден модул, окончателните двойки са едва 3 881.

"Няма как да се подмени статистиката, ние просто взимаме данните, каквито ни се изпращат, и ги слагаме на страницата на министерството", обясни Кунева за националната телевизия.

Темата беше повдигната, след като журналисти от БНТ засякоха, че обявените в петък резултати за броя на двойките по математика не съвпадат с реалните резултати и заявиха, че са направили собствено "разследване".

Министърът на образованието коментира, че много хубаво звучи думата "разследване", когато става въпрос за журналистическа практика, но "тук просто трябва да интерпретирате данните".

"Ние сме на ваше разположение, за да можем това да го направим заедно", добави тя.

На специална пресконференция през деня, Кунева представи резултатите от държавните зрелостни изпити, като подчерта, че отличниците с две шестици на матурите са повече от преди.

Зрелостниците с отлични оценки и по двете матури са се увеличили двойно, твърди МОН и на сайта си, като са повече от младежите, които имат слаби оценки.

4637 зрелостници имат по две шестици, а 2325 - по две двойки. Учениците, изкарали по 100 точки на един от двата изпита, са два пъти повече от зрелостниците, изкарали 0 точки, или 131 са с по 100 точки и 59 са с нула точки, съобщи още Кунева.

Шестиците по български език и литература са 5602, а по втория изпит по предмет по избор - 9716. Двойките по български език и литература са 4189, по втората задължителна матура - 6460, твърди МОН.

Двойките по български език и литература обаче са 4189 и това е най-големият процент двойки по предмета от началото на провеждането на матурите - 8.73%

Средният успех на учениците през 2016 година е по-висок по всички останали предмети. Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, но също и по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда.

Друг проблемен предмет тази година е географията и икономиката, където двойките са 3369 или близо една трета от явилите се по този предмет. Слабите оценки по биология и здравно образование са 1329, по философски цикъл са 363, по история и цивилизации - 265, по английски език - 155, по математика - 92, а по физика - 8. Двойките по руски език са 10, по немски език - 3, по френски език - 2, по испански език - 1.

Само по италиански език няма слаба оценка.

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените две изключения са химия и опазване на околната среда и испански език.

По разпределение по области София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език. Кърджали, Разград и Силистра - най-слабо. Една област само е повишила резултата си спрямо миналата година - Варна. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

91-ва Немска езикова гимназия в София, 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" и Американският колеж са в топ три по представяне в отлични резултати по български език и литература за 2016 година. Отличниците във втората матура са Американският колеж, Софийската математическа гимназия и 164-та Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

1 theo | 07.06.201621:36

Независимо колко точно са двойките, броят им трябва да се увеличи с (поне) една. Познайте за кого ще е тя.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани