Пълен достъп до 3,6 млрд. лв. от КТБ от днес | webcafe.bg
newscafe

Пълен достъп до 3,6 млрд. лв. от КТБ от днес

Webcafe.bg
04.12.2014, 08:24 (обновена 04.12.2014, 10:18)
Опашка пред централния офис на КТБ

Снимка: © Webcafe.bg

От днес 9 банки страна започват мащабен процес по освобождаването на 3,6 млрд. лева държавно-гарантираните депозити на КТБ.

След повече от 5 месеца забрана за ползване - гарантираните влогове на клиентите на КТБ вече са достъпни.

От днес 9 банки страна започват мащабен процес по освобождаването на 3,6 млрд. лева държавно-гарантираните депозити на КТБ, чийто лиценз беше отнет в началото на ноември.

В процедурата са ангажирани следните банки: Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Разпределението на вложителите в обслужващите банки ще се определя от последната цифра на ЕГН или БУЛСТАТ, както следва:


Общо 1150 офиси и клонове на банките на територията на цялата страна ще поемат потока от общо 255 000 вложители от затворената КТБ. Техният списък е наличен в сайта на Фонда за гарантиране на влоговете, който осигури ресурса за изплащане на парите.

Не се изисква от клиентите на КТБ да носят документи, удостоверяващи договорните отношения с банката.

За да бъде осигурен пълен достъп до целия размер на гарантирания влог за всички засегнати клиенти, се наложи държавата да отпусне заем в размер на 2 млрд. лева на ФГВБ, който беше одобрен на 3 декември.

Операцията по освобождаването на влоговете в КТБ е сериозно предизвикателство за сигурността.

Пред по-големите клонове и регионалните дирекции на обслужващите банки ще патрулират полицейски коли, а пред по-малките офиси ще дежури по един полицай, по заповед на вътрешния министър Веселин Вучков.

Вложителите ще имат три варианта за разположение с парите си - да ги изтеглят, да ги разпределят по други банки или да открият разплащателна сметка в обслужващата банка, посочена от ФГВБ.

Както МВР, така и Министерството на финансите препоръчаха на клиентите на КТБ да се въздържат от тегленето на големи суми от депозитите в кеш и накуп заради повишения потенциал за кражби.

Ако вложителят прецени да получи парите си през касата на банката, трябва да плати такса от 3 лв. (до 3000 лева кешово теглене) и 3 лв. + 0,2% върху горницата при изтегляне на сума между 3000 и 20000 лева. Фондът за гарантиране на влоговете предупреди, че суми над 20 000 лева няма да могат да се теглят без предварителна заявка.

Срокът за разпореждане със средствата от гарантираните влогове е 5-годишен след 4 декември 2014 г.

Oще: банки  влогове  гарантирани влогове  депозити  ктб  фонд за гарантиране на влоговете 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани