Над половин милион лева преразход в Музикалния театър | webcafe.bg
newscafe

Над половин милион лева преразход в Музикалния театър

Webcafe.bg
22.06.2015, 15:18 (обновена 22.06.2015, 15:22)
Сцена

При едни и същи показатели като брой спектакли Държавният музикален и балетен център губи публика

Директорът на Музикалния театър Марио Николов е допуснал преразход на бюджетни средства в размер на 574 305 лв. за миналата година. Парите са за изплащане на заплати и възнаграждения, граждански договори и свързаните с тях осигуровки за работодателя. Това е установила проверка на Министерството на културата.

Нарушението е продължаващо и през 2015 г., предвид липсата на лимит за разходи на ДМБЦ за проверявания период, съобщават от МК. Инспекторатът на Министерството на културата е извършил извънпланова проверка в оперетата, докато Марио Николов е бил в болничен.

През 2014 година Държавен музикален и балетен център - София (ДМБЦ) е имал 13 премиерни заглавия, изиграни общо 90 пъти. Създаването на нови заглавия е свързано с разходи, които възлизат на общо 333 261 лв., като разходите за хонорари са 149 162 лв., а тези за постановките - 184 099 лв. Приходите от премиерите възлизат на 274 703 лв. Разликата между приходите е 58 558 лв. Средната цена на билетите за премиерните заглавия е 9 лв.

Шест от премиерните заглавия са донесли общ приход от 107 938 лв., а разходите за тях са 182 321 лв. Разликата е 74 383 лв.

През периода януари-май 2015 г. ДМБЦ е имал 3 премиерни заглавия - „Хубавата Елена", „Пандора" и „Пепеляшка".

Общият брой спектакли за 2014 г. на Държавен музикален и балетен център - София е 154, като 10 от тях са в турне. Премиерните заглавия са 58.44% от всички изнесени спектакли от културния институт. За сравнение, през 2014 г. другите подобни институти като Музикално-драматичен театър - Велико Търново е имал 116 спектакъла, а Театрално-музикален продуцентски център - Варна - 280. Двата посочени института са най-близки по структура до ДМБЦ- София.

От МК отбелязват, че програмната и маркетинговата политика на столичната оперета е слаба. Броят на изявите на Софийска опера и балет - другият музикално-сценичен институт на територията на столицата, са 301, което е два пъти повече в сравнение с тези на ДМБЦ - София, пишат от ведомството на Вежди Рашидов.

При едни и същи показатели като брой спектакли Държавният музикален и балетен център губи публика, въпреки че през изминалия сезон е имало 14 премиерни заглавия. Очевидно е, че мениджмънтът, маркетингът и връзките с обществеността на института не работят на необходимото ниво, за да привличат нови аудитории и запазват вече съществуващите зрители, смятат от МК.

Като цяло средният брой на зрителите за едно представление е от около 400 човека при капацитет 800 на зрителна зала на ДМБЦ. При проверката се констатира, че има създадени дирекционен и художествен съвети, като са били представени само два протокола от заседанията им за изминалата 2014 година. Този факт налага извода, че директорът е решавал в голяма степен еднолично репертоарната политика за 2014 г.

Oще: бюджет  вежди рашидов  директор  дмбц  държавен музикален и балетен център  марио николов  министерство на културата  мк  оперета  постановка  представление  премиера  преразход  публика 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.