Ремонт за 80 000 лв. на язовир "Цанков камък" | webcafe.bg
newscafe

Ремонт за 80 000 лв. на язовир "Цанков камък"

Webcafe
11.08.2017, 15:42 (обновена 15.08.2017, 14:16)
Язовир "Цанков камък"

Снимка: © Wikimedia Commons / Milenmk

ГЕРБ сезират главния прокурор за проекта "Цанков камък"

Планов ремонт на язовир "Цанков камък" край Кърджали предизвика сблъсък между ГЕРБ и БСП с намесването на прокуратурата.

Казусът възникна след публикуването на новина в "24 часа", твърдяща, че чашата на язовира се е пропукала само 7 години след пускането в експлоатация на инфраструктурния обект. В статията се твърдеше, че "коритото на р. Гашня е ронливо и никой от проектантите не е предвидил, че не трябва да се вкарва в язовира", поради което се налага "спешен ремонт".

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обаче обяви, че няма спукване на язовирна чаша, а става дума за скъсване на поставената по дъното му геомембрана, която се коригира. Скъсването е установено при планова проверка, която по предписание на проектантите се провежда на всеки 5 години.

"Язовирът е в една карстова област и за да бъде решен този проблем, там е покрито с една геомембрана и с пръскан бетон, за да не може да изтича вода. Още по време на строителството проектантът е предписал, че трябва да се направи оглед след петата година", каза Илиев в интервю за БНТ.

По думите му цената на ремонта е 80 000 лв., като се очаква строителните работи да продължат около месец.

"Цанков камък" е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Неговото строителство бе започнато през 2004 г. и приключи през 2010 г. Първоначалната му цена трябваше да е 220 млн. лв. и да бъде завършен през 2008 г. Впоследствие цената на проекта нарасна до 440 млн. лв., като в крайна сметка се оскъпи заради забавяне, геоложки изненади в скалните структури и лоши проучвания.

На брифинг във Варна от ГЕРБ обявиха, че ще сезират главния прокурор за проекта "Цанков камък".

"В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото", заяви депутатът Александър Ненков.

"Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите", добави той.

По думите на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков седем години след приключване на този мащабен проект по хидросъоръжението е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото.

"7 години след откриването на проекта, заложен първоначално за 440 млн. лева и повишен до близо 1 млрд. лева, са налице първите дефекти в чашката на язовира. Става въпрос за количества воден обем, който изтича в земните недра. Това води до загуба на воден обем в язовира, създават се проблеми за Националната електрическа компания", допълни Жечо Станков.

"Въпреки цялото предпроектно проучване, се оказва, че реално не повече от 45 -50 дни в годината работи водноелектрическата централа. Ако трябва да говорим за изплащане на проекта, ще бъдат необходими над 100 години", коментира още Станков.

По негови думи по проекта не са предвидени средства за непредвидени ремонти, като създадената ситуация към днешна дата, свързана със загубата на огромни обеми вода, което затруднява работата на енергийния оператор и нарушава екологичната система в региона.

Проектът "Цанков камък" стана известен и с това, че бившият лидер на ДПС е бил консултант към строежа на язовира, като за работата си по него и по още два подобни проекта е получил 1,5 млн. лв.

Бившият депутат от БСП Кирил Добрев обвини ГЕРБ в използване на "Цанков Камък" за заглушаване на текущите корупционни скандали.

"Основната причина за тези пресконференции е пак да се неглижира, смачка и захвърли „Суджукгейт". Главният свидетел на прокуратурата излиза и заявява, че откакто е станал такъв, животът му е в опасност, че всички държавни институции го мачкат и го сгъват за това да си оттегли показанията", каза Добрев.


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

4 Citizen X | 13.08.201721:35

80-те... Кърджали... За кой язовир си острим калема, всъщност?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 12.08.201713:28

Малииии.Та 80 000 лева са дневни пари на управляващи и тези в сянка.Защо ни занимавате с глупости.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.02.2017, 05:25

2 Тодор Панаров.280952778993677 | 11.08.201717:53

Язовир "Ахмед Доган" се пропука! Дебелото гейче Цацаров ще се опита да запълни пукнатината по покана на държавата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 11.08.201716:18

Пруд вид "консултанта" - не се учудвам.....
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани