ДАНС претърси частния музей на Васил Божков | webcafe.bg
newscafe

ДАНС претърси частния музей на Васил Божков

Webcafe.bg
30.01.2015, 18:43 (обновена 30.01.2015, 19:06)
Иззети антики при акция на ДАНС

Снимка: © ДАНС

При акция срещу международна група за трафик на антики, са иззети различни ценности и предадени на музеите

ДАНС е претърсила един от най-големите частни музеи, който принадлежи на собственика на "Нове холдинг" Васил Божков, става ясно от съобщение на страницата на Агенцията. Претърсването е било част от акция срещу международна престъпна група за трафик на културни ценности, при която са проведени операции в 11 града в България.

Арестувани са участници и ръководители на престъпната група, но ДАНС не разкрива тяхната самоличност, както и други детайли заради спецификата на протичащите действия по разследването.

Двете операции са проведени в периода от 26.11.2014 г. до 26.01.2015 г. с цел пресичане на незаконната дейност на международна организирана престъпна група на много високо ниво, в която участват български и чужди граждани, тенденциозно занимаващи се с търсенето и изкупуването на различни археологически предмети и друг вид културни ценности, които са изпращани в чужбина по организирани канали, съобщават от ДАНС.

Претърсени са 36 адреса, като са открити и иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи, ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

Сред иззетите предмети има рядко тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, характерни изключително и само за тракийските племена, населявали територията на днешните български земи; цели антични съдове от бронз и благороден метал (сребро с позлата), керамика и стъкло. Иззети са и различни по вид накити; фигури от мрамор; римски вотивни пръчки; антични съдове от метал - фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване; християнски кръстове; старинни икони.

Голяма част от антиките притежават изключително висока материална и културно-историческа стойност, като има уникални екземпляри.

В български музеи са предадени „колекции", съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия; пръстени-печати; рисувана луксозна древногръцка керамика (кратери, скифоси, легане и други); сребърни съдове от римската епоха; различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Иззети са множество металдетектори и системи за прецизно проучване на земните пластове, уреди за почистване на артефакти, везни, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности, които предстои да бъдат проверявани за автентичност.

Oще: антики  васил божков  данс  културно наследство  полицаи  полицейска акция  полиция  специализирана акция  ценности 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани