КАТ отново вади мобилните камери | webcafe.bg
newscafe

КАТ отново вади мобилните камери

Webcafe.bg
27.02.2015, 11:48 (обновена 27.02.2015, 11:53)
Акция на КАТ

Снимка: © mvr.bg

Спирането на мобилните камери е увеличило автомобилните катастрофи, според вносителите на промените в Закона за движение по пътищата.

Пътна полиция отново ще може да използва мобилни камери за заснемане на нарушения по пътищата, една година след като ВАС ги обяви за противозаконни заради лесна манипулация на данните, събрани от тях.

Решението за връщането им в употреба беше взето от Народното събрание, което днес гласува на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Според промените КАТ трябва да предупреждава предварително в кои участъци ще има видеонаблюдение чрез поставяне на пътни знаци или чрез съобщения в медиите или на сайта на МВР.

Собствениците на автомобили, заснети с мобилни камери, ще получават уведомително писмо с описание на нарушенията и срок от 60 дни за заплащане на глобата, или посочване на шофьора, извършил нарушението, който трябва да бъде санкциониран.

До три месеца камерите ще могат да бъдат върнати в експлоатация, а дотогава условията за използването на мобилните камери трябва да бъде описано в наредба от министъра на вътрешните работи.

Според вносителите на промените, които отново връщат мобилните камери на пътя, новите разпоредби са съобразени с тълкувателното решение на ВАС, а мярката се налага, тъй като след забраната на камерите инцидентите на пътя са се увеличили.

Oще: автомобили  глоба в кат  електронен фиш  карта на мобилните камери  кат  коли  мобилни камери  полиция  пътна полиция  шофьор 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани