Новите дрехи на тютюневия склад в Пловдив | webcafe.bg
newscafe

Новите дрехи на тютюневия склад в Пловдив

Webcafe.bg
17.03.2016, 14:02 (обновена 17.03.2016, 14:30)

1 от 5 снимки Назад Напред

Новите дрехи на тютюневия склад в Пловдив

Снимка: © "Одрин 8"

Така ще изглежда бившият тютюнев склад на "Ориент Табако"

Фирма „Одрин" 8, собственик на разрушения исторически тютюнев склад в Пловдив, показа проекта за бъдещата многофункционална сграда, която да се изгради на негово място. В писмо до медиите фирмата уверява, че не е знаела, че сградата е паметник на културата, а разрешението за събаряне, което има от общината, е до „кота 0".

Събарянето започна в почивните дни за националния празник и бе спряно по разпореждане на институциите, след като пловдивчани се вдигнаха на протест. Остана само фасадата на сградата, което е включена в строителния план на бъдещата модерна сграда.

Проектът не е представян в общината към момента на издаване на строителното разрешение през 2010-та година. Първоначално кметът Иван Тотев цитира документ от НИНКН, според който складът на „Ориент Табако" не е паметник на културата, но след това бе опроверган от Министерството на културата.

Подобен план, но без запазената фасада, можеше да се види на сайта на Проджест груп" EООД, изготвила инвестиционния проект за нова мултифункционална сграда на мястото на тютюневия склад. „Одрин" 8 ЕООД представя снимки на други свои проекти, при които историческата и архитектурна стойност на сградите е запазена.

Дружеството декларира подкрепа за „усилията на Община Пловдив за изясняване на ситуацията и изискването на необходимите документи от Министерството на културата и НИНКН, тъй като сме убедени, че общинската администрация и главният архитект са предприемали действия единствено съобразно закона".

Oще: архитектура  европейска столица на културата  иван тотев  културно-историческо наследство  културно наследство  министерство на културата  одрин 8  ориент табако  пловдив  тютюнев склад 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 17.03.201621:58

Извънредно важно е да се чуе мнението на специалистката по пловдивски кьорфишеци, Георгиева. Цветана Георгиена, ако не бъркам. Георгиева??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 17.03.201615:02

аиде да запазват фасадата, да пишат *** и да се приключва.
Който си мисли че може да запази стогодишна сграда с такива размери, тотално неподдържана не е в час. Трябва да се построи наново, а след като няма пари и някаква идея какво да се прави там (примерно музей на тютюнопроизводството, сграда за занаяти и т.н.), новия собственик да запази фасадата и това е. Навсякъде по света се прави така.
   

оценка

+2 -0