ТВ7 иска нова отсрочка от синдиците на КТБ | webcafe.bg
newscafe

ТВ7 иска нова отсрочка от синдиците на КТБ

Webcafe.bg
05.05.2015, 17:57 (обновена 05.05.2015, 18:11)
обискът в тв7

Снимка: © тв7

Изпълнителният директор на ТВ7 Кирил Благоев се оплака на правителството и парламента от несговорчивите синдици в КТБ

Изпълнителният директор на ТВ7 Кирил Благоев обвини синдиците на Корпоративна търговска банка, че не се интересуват от погасяването на дълга към трезора, тъй като са отказали предложение за разсрочено плащане на задължението на телевизията до края на месец май.

Това става ясно от отворено писмо от ръководството на ТВ7, адресирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на парламентарната анкетна комисия за КТБ Десислава Атанасова и председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, изпратено два дни преди да изтече отсрочката по принудителното изземване на имуществото на ТВ7.

Анонимен спонсор до края на май

Според писмото от ТВ7 са предложили план за разсрочено плащане на целия размер на задълженията към КТБ до края на месец май, като част от сумата можело да бъде внесена до края на следващата седмица.

Не става ясно откъде ръководството на телевизията смята да привлече финансирането за погасяване на дълга от 10 млн. лева към КТБ. Само преди месец обаче бившият депутат от БСП и издател на в. Дума Николай Малинов потвърди, че се готви да влезе в ръководството на телевизията по покана на кандидат-купувач - гръцкият бизнесмен Янис Карагиоргис, приближен до руския олигарх Константин Малофеев.

Синдиците на КТБ обаче са отказали категорично предложената схема, като са потвърдили, че на 7 май ще бъде изпратен съдия-изпълнител за обиск на заложеното имущество.

"Единственият извод, който е възможен, е че синдиците не се интересуват от погасяването на дълговете на TВ7, а от нейното спиране. Това не е поведение на банка, а на репресивен апарат", пише изпълнителният директор.

Ръководството настоява техниката да бъде оставена на отговорно пазене в сградата на телевизията, дори процедурата по изземване да продължи. В замяна поемат ангажимент дългът да бъде изплатен.

"Ако желанието на КТБ е техниката непременно да бъде изнесена от телевизията, декларираме готовност сами да я опаковаме по опис и да я доставим на посочен от синдиците адрес", пишат от ТВ7.

Благоев настоява още сървърът на ТВ7, наречен "сърцето на телевизията", да остане в разпореждане на ръководството, докато не бъде копирана информацията, намираща се на него.

Как се стигна до обиска в ТВ7

КТБ е обслужваща банка на ТВ7, която сама поиска да бъде обявена в несъстоятелност след поставянето на банката под специален надзор. Имуществото й е запорирано, а през миналия месец журналисти се оплакаха, че заплатите им се бавят.

От Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който назначи двамата синдици в КТБ, обясниха, че ТВ7 дължи под 10 милиона лева на банката.

Шефът на ФГВБ Радослав Миленков допълни, че с телевизията от 10 месеца са водени неуспешни преговори за погасяване на задълженията й, но така и не фиксира точната им сума. На 1 март ТВ7 е трябвало да изплати първата вноска, но това не се е случило.

Oще: tv7  бойко борисов  десислава атанасова  заем  кирил благоев  кредит  ктб  национална телевизия  несъстоятелност  радослав миленков  румяна бъчварова  синдици  тв7  фалит  фонд за гарантиране на влоговете в банките  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.