Почина известният поет и текстописец Евтим Евтимов | webcafe.bg
newscafe

Почина известният поет и текстописец Евтим Евтимов

Webcafe
08.06.2016, 12:45 (обновена 08.06.2016, 13:12)
евтим евтимов

Снимка: © БНТ

Известният текстописец и поет напусна този свят на 82 годишна възраст

След тежко боледуване почина известният български поет Евтим Евтимов.

Лирик, автор на родолюбиви стихове и на поезия, посветена на природата, но и създател на някои от най-запомнящите се текстове на песни, използвани от българската естрада и рок, Евтим Евтимов напусна този свят на 82-годишна възраст.

Съавтор на композитора Тончо Русев за текстовете на повече от 100 известни български песни, Евтимов е автор на думите в "Ако ти си отидеш за миг", изпълнявана от група "Импулс". Негови са текстовете и за песните "Горчиво вино" на Веселин Маринов и "Обич за обич" на Георги Христов.

Един от последните му нашумели текстове е "Нашата полиция", написан за песента на Веселин Маринов, посветена на МВР.

Поетът има над 40 издадени стихосбирки.

Евтим Евтимов е роден на 28 октомври 1933 година в Петрич. Години наред работи като учител. Първото си стихотворение печата през 1951-ва година във вестник "Пиринско дело". Работи като програмен ръководител на радиото в Петрич, след което е секретар на градското читалище до 1965 година.

Завеждал е отдел "Поезия" и е бил директор на издателство "Народна младеж" до 1984-та година. Бил е заместник главен редактор на списание "Пламък", главен редактор на вестник "Литературен фронт" (до 1988-ма) и главен редактор на списание "Родолюбие" (до 1991 година).

Поклонението пред Евтим Евтимов ще бъде на 10.06.2016-та, петък, от 11.00 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани