Армията все пак ще подсили границата с Турция | webcafe.bg
newscafe

Армията все пак ще подсили границата с Турция

Webcafe.bg
14.01.2015, 13:05 (обновена 14.01.2015, 15:58)
граница

Правителството пое ангажимент да построи стена по цялата граница с Турция

Министерството на отбраната ще осигури логистична подкрепа и техника на МВР за охрана на границата с Турция, съобщи министър Николай Ненчев след заседание на Съвета по сигурността, където се взе решение за спешно обновяване на законите за службите. Очаква се законовите промени да са готови до 23 на януари.

Поводът за заседанието са атентатите във Франция, както и очакващата се нова бежанска вълна през пролетта. МВР на няколко пъти се оплака, че не може да осигури самостоятелно охраната на цялата сухопътна граница с Турция, а наскоро доклад установи, че преминаването през телената стена от засега 30 км. става само за няколко минути.

Президентът Плевнелиев коментира, че изпращането на военни по границата ще доведе до дипломатически скандал, но вицепрезидентът Маргарита Попова коментира, че има такава възможност в закона. Самият Ненчев също приема изпращането на военни там.

„Армията е готова, ако се реши, веднага да се включи в операцията по опазване на държавната ни граница. Участието ще е логистично, без въоръжение. Засега не се поставя въпросът колко ще струва това на Министерството на отбраната", коментира той.

„Действително има опасност от бежанска вълна. Няма безпокойство по отношение на България - няма нито едно доказателство за участие на български граждани в т.нар. Исламска държава", обясни Ненчев.

По-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че оградата намалява около 7 пъти бежанския поток към България. Според него новата защитна стена, която ще бъде изградена, ще е по-различна и висока от построената от кабинета „Орешарски".

В срок до 30 януари МВР трябва да изготви задание за проектиране на инженерното съоръжение, което ще струва 90 милиона лева.

Oще: армия  граница  ислямска държава  министерство на отбраната  николай ненчев  турция 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани