Двама одитори от KPMG с обвинения по делото КТБ | webcafe.bg
newscafe

Двама одитори от KPMG с обвинения по делото КТБ

Webcafe.bg
08.04.2015, 17:43 (обновена 08.04.2015, 17:51)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Нова порция обвинения за безстопанственост

Кръгът на обвиняемите лица по делото за КТБ се увеличи с още трима души в сряда.

Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев - одиторите от българското крило на KPMG, заверявали отчетите на банката през последните 5 години - вече са привлечени като обвиняеми.

През януари двамата бяха наказани с обща глоба от 100 000 лева (по 20 000 лева за всяка година) от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Междувременно прокуратурата внесе искане за отнемане на лиценза на KPMG-България заради нарушенията при одита на банката.

Обвинението срещу Голева и Хаджидинев е, че в периода от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. (поставянето на КТБ под особен надзор) "умишлено са улеснили изпълнителните директори на КТБ да не положат достатъчно грижи за стопанисването на повереното им имущество".

"Въпреки констатирани нарушения в дейността на „КТБ"АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Тези нарушения, установени в периода 2009г. - 2014г., не са били отразени в Одиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове. По този начин обвиняемите са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален надзор на БНБ над дейността на "КТБ" АД", пише още в съобщението на прокуратурата.

Третият обвиняем за деня е Снежанка Велева - Стефанова, ръководител на специализирана служба за вътрешен одит в КТБ. Според прокуратурата Велева не е положила достатъчно грижи за възложената й работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на КТБ.

Това е втората "порция" новопривлечени обвиняеми лица по делото КТБ за седмицата, след като във вторник беше повдигнато обвинение срещу бившия подуправител на БНБ Румен Симеонов.

Oще: kpmg  банка  безстопанственост  външен одит  източване  кпмг  красимир хаджидинев  кризата в ктб  ктб  маргарита голева  обвинение  одитори  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.03.2014, 15:16

1 La Corina | 09.04.201511:12

а наясно ли сте, че KPMG одитират 10 банки, сред които са ДСК, Райфайзенбанк, Общинска банка, Търговска банка и още... защо се опитват да прикрият този факт?!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани