Как се пресича правилно на пешеходна пътека? | webcafe.bg
newscafe

Как се пресича правилно на пешеходна пътека?

Webcafe
04.10.2016, 17:21 (обновена 04.10.2016, 17:29)
Пешеходна пътека

Снимка: © Явор Николов

Група граждани от Клуб "Безопасни улици" се опитаха да пресекат на пешеходната пътека срещу Софийския университет, стремейки се да го направят съгласно мотивите в становището на Висшия адвокатски съвет.

Група граждани от Клуб "Безопасни улици" се опитаха да пресекат на пешеходната пътека срещу Софийския университет, стремейки се да го направят съгласно мотивите в становището на Висшия адвокатски съвет. То гласи, че докато пешеходецът има предимство на пешеходна пътека, само ако пресича е заел пътеката правомерно.

Становището на Висшия адвокатски съвет е във връзка с въпрос до Конституционния съд, зададен от главния прокурор, председателя на ВКС и правосъдния министър за уеднаквяване на практиката в подобни случаи. В задълженията на пешеходеца е записано също, че трябва да преценява скоростта на идващия автомобил и да даде знак с ръка, за да предупреди за намерението си да пресече.

Според организаторите е абсурдно да има подобно тълкувание на закона, защото не може да се очаква от деца или хора с увреждания да имат правилна преценка за скоростта на движещите се автомобили, както и подобно пресичане да оневинява водача.

Демонстрацията премина под надслов "Митинг и демонстрация за правомерно заемане на позиция за законово пресичане на пешеходна пътека тип зебра".

Oще: висши адвокатски съвет  клуб безопасни улици  пешеходецът няма предимство  пресичане на пешеходна пътека  становище на конституционния съд 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 04.10.201620:06

"Как се пресича правилно на пешеходна пътека?"

Отговоът е ясен: както навсякъде в БеГе - на прибежки и припълзявания.
   

оценка

+0 -0