Сабрие Сапунджиева обвини правосъдния министър в дискриминация | webcafe.bg
newscafe

Сабрие Сапунджиева обвини правосъдния министър в дискриминация

Webcafe.bg
10.02.2015, 12:22 (обновена 10.02.2015, 12:42)
Сабрие Сапунджиева

Снимка: © Нова телевизия

Тя е подала молба за напускане на позицията си на съдебен секретар в Софийския административен съд на 6 февруари след дебата във ВСС за назначението й

Бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е напуснала работата си като съдебен секретар по заместване в Софийския административен съд, съобщи "Правен свят". В мотивите си тя изтъква политическа репресия, етническа и религиозна дискриминация, на които била подложена от министъра на правосъдието Христо Иванов.

Сапунджиева беше назначена на поста точно след като се разрази скандал заради отказа й да напусне ведомствено жилище на Министерство на правосъдието. На 6 февруари тя е подала молба за напускане, продиктувана от дебата във Висшия съдебен съвет на 5 февруари по повод нейното назначение. Молбата веднага е одобрена от председателя на съда Радостин Радков.

"Смятам, че политическата репресия и етническа и религиозна дискриминация, на която съм подложена от министъра на правосъдието, от който се очаква да налага върховенството на закона, не следва да се пренася в колектива на съда, който не заслужава това. Благодаря на сплотения, трудолюбив и добре организиран колектив, с който имах желание да работя, въпреки че така създалите се обстоятелства ме лишават от конституционното ми право на труд", пише Сапунджиева в молбата си за напускане.

Сапунджиева трябваше да напусне апартамента, тъй като от август миналата година не е част от правителството и няма право да използва ведомственото жилище. Тя изпрати писмо до министъра на правосъдието Христо Иванов, с което моли да остане в жилището, докато си намери нова държавна работа, но искането й не беше удовлетворено. Жилището на Сапунджиева е ремонтирано с държавни средства за 46 000 лева, като любопитна подробност е поставянето на 68 контакта в жилището, което означава, че във всяка стая би трябвало да има по 13.

По повод нейното назначение ВСС разпореди проверка на всички назначения на съдебни служители в столичните съдилища, която трябва да бъде извършена от дирекция "Вътрешен одит" на съвета, като срокът е до 31 март. До 15 март пък членът на съвета Галя Георгиева лично ще провери назначенията на служители в Софийския административен съд.

Oще: бивш заместник-министър на правосъдието  ведомствено жилище  дпс  жилище  министерство на правосъдието  правораздаване  правосъдие  сабрие сапунджиева  сапунджиева  съд  съдебна система  христо иванов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани