България - сред най-корумпираните в ЕС | webcafe.bg
newscafe

България - сред най-корумпираните в ЕС

Webcafe.bg
03.12.2014, 12:30 (обновена 03.12.2014, 14:59)
корупция

В световен мащаб страната се намира в средата на класацията на Transparency International

България остава сред най-корумпираните държави в Европейския съюз, но е подобрила позициите си спрямо миналата 2013 година, показва доклад на Transparency International. По нива на корупция страната ни се подрежда до Румъния, Гърция и Италия. Индексът се изчислява от 1 до 100, като индекс 1 е най-зле, а индемкс 100 - най-добре. Миналата година индексът за България бе 41 и 77-о място в класация от общо 177 държави за борба с корупцията. Тази година индексът е 43.

България е на 69 място от 175 държави в света по нива на борба с корупция. Най-ниски са нивата на корупция в Дания (индекс 92 от възможни 100), която е на първо място по отношение на борба с корупцията. Втора е Нова Зеландия, следвана от Финландия, Швеция и Норвегия. Най-тежка е корупцията в световен мащаб в Сомалия, като в дъното на класацията са още Еритрея, Либия, Узбекистан, Туркменистан, Ирак, Южен Судан, Афганистан, Судан, Северна Корея.

Турция е посочена като пример за рязко влошаване на корупционната среда, като е паднала с 5 позиции спрямо миналата година. Въпреки това продължава да бъде с по-ниски нива на корупция от България (индекс 50) и съответно се подрежда на 64 позиция в света.

Oще: българия  доклад  държави  европейски съюз  ес  индекс на корупцията  корупция  нива на корупция  прозрачност 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани