Омбудсманът защити избора на Лозан Панов | webcafe.bg
newscafe

Омбудсманът защити избора на Лозан Панов

Webcafe.bg
04.02.2015, 12:17 (обновена 04.02.2015, 12:29)
константин печев

Константин Пенчев освети вътрешните зависимости в съдебната власт

Омбудсманът Константин Пенчев защити избора на новия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и оспори легитимността на гласовете, критикуващи решението на ВСС - в това число, на Съюза на съдиите и групите за натиск от неправителствения сектор.

"Много е модерно и престижно ВСС да бъдат оплювани. Само че по-добър орган няма. Конституцията казва, че председателят на ВКС се избира от Висшия съдебен съвет", заяви омбудсманът. Самият Пенчев беше член по право на ВСС между 2004 и 2010 г., като председател на Върховния административен съд.

Той открито критикува решението на министъра на правосъдието Христо Иванов да не се яви по време на избора на председател на ВКС, което обяви като "прецедент, който не му прави чест".

Пенчев заяви, че Съюзът на съдиите се е превърнал в кадрови център, който от години излъчва както представители във Висшия съдебен съвет, така и кандидати за ръководители в системата. По думите му причината за протестите срещу ВСС е фактът, че "в момента са в малцинство".

"Павлина Панова беше предложение на Съюза на съдиите - лошо няма, те имат право да предложат. Но е много странно, когато не бъде избран кандидатът, който си предложил, да обявиш, че вече си "обществото" и "гилдията", коментира Константин Пенчев в интервю за сутрешния блок на бТВ.

Той не пожела да коментира дали настоящият състав на ВСС е подвластен на политически натиск, но заяви, че скритите зависимости, комбинирани с несменяемостта на кадрите в съдебната власт, са много по-тежки проблеми от външните влияния.

"В съдебната система има безкрайно много вътрешни зависимости и това е бедата. "Гнилите ябълки" са всъщност тумори. Тези назначения по възловите места на съдебната система - било с влиянието на бизнесмени в миналото, било с влиянието на политици или други взаимосвързаности - тези хора са вечни. Съдебната номенклатура е много по-страшна от политическата номенклатура, защото политическата действа само когато е на власт. Като са в опозиция и са извън властта - вече ги няма. А тези в съдебната власт до 65 г. са несменяеми", заяви Константин Пенчев.

Пенчев оспори твърденията за предрешеност на вота за Лозан Панов, издигнат от петима членове на ВСС, и припомни, че номинациите на Борис Велчев за главен прокурор през 2005 г., на Лазар Груев за председател на ВКС през 2007 г. и на Георги Колев за председател на ВАС през 2010 г. са влезли във Висшия съдебен съвет с "готово мнозинство" от 17 гласа.

Oще: висш съдебен съвет  вкс  всс  върховен касационен съд  гнилите ябълки  константин пенчев  лозан панов  омбудсман  съдебна власт  тримата големи 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани