"Южен поток" - ниски приходи, нулева печалба | webcafe.bg
newscafe

"Южен поток" - ниски приходи, нулева печалба

Webcafe.bg
08.12.2014, 12:22 (обновена 08.12.2014, 14:34)
Бойко Борисов

Бойко Борисов посочи рисковете за България от "Южен поток": с иска норма на възвращаемост и работа на загуба след 25 г.

Проектът на "Газпром експорт" за дългосрочен газотранспортен договор не просто противоречи на европейското законодателство, но и съдържа клаузи, които поставят БЕХ в съществено неблагопритно положение спрямо доставчикa на горивото - "Газпром".

Това обяви от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов, който се позова на анализа на договорите за "Южен поток". Въпреки неяснотата по финансовия модел на проекта, обаче, представителите на правителството ще настоява във вторник в Брюксел проектът „Южен поток" да се строи.

Според него "Газпром" е поставил условие за почти двойно по-ниска междинна вътрешна норма на възвращаемост от 4,25% в сравнение с договорената през август 2012 г. норма от 8%.

Тарифата за първите 15 години от експлоатацията на "Южен поток" също е "прекомерно ниска" според анализа, представен от Бойко Борисов, който подчерта, че точно в този срок Българският енергиен холдинг ще има нужда от постъпления заради изплащането на заема към "Газпром".

Проектът на "Газпром" на практика предвижда конструкция, според която "Южен поток България" ще генерира печалби само до изплащането на инвестицията, след което печалбата - и дивидентът за БЕХ - ще бъде нулева.

"Предвижда се за периода след изплащане на инвестицията „Южен поток България" АД да генерира приход в размер на оперативни разходи + 2%, което не само че би лишило проектната компания от печалба (респективно и дивидент за БЕХ), но и би създало вероятност след този период проектната компания да работи на загуба", заяви Борисов.

При така заложените параметри е практически невъзможно намирането на външно финансиране, поради невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта и невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта, заяви премиерът.

"Смятам, че тези факти са достатъчно красноречиви, за да спрем спекулациите по отношение на така наречените „печалби" от проекта, които страната ни е загубила", обяви Бойко Борисов.

Oще: бойко борисов  газпром  доставки  износ  норма на възврващаемост  печалба  финансов модел  южен поток 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 08.12.201421:34

Е-е-е-х, блаженни са верующите! Едни вярват, просто за да се спасят от себе си, защото ги е страх. Ако погледнат навътре - бедна им е фантазията на какво ще се натъкнат. Други пък - просто за да се спасят от действителността. На края, обаче, действителността /разбирайте - истината/, все пак непоколебимо напомня за себе си. И тогава - започва трескаво търсене на "доказателства", тъй щото собственият им "мисловен" комфорт да продължи. И .... ,понеже заблуждението е крайно, а действителността /истината/ - не, тя самата слага край на поредния неуспешен опит и ... разпорежда ново прераждане. И така .... до безкрай!

Играта продължава, а това е важното!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

1 opetkov | 08.12.201419:56

Вече и документално доказано: Надута тройно цена на строежа, аванта само за нашите фирми и продажните политици по веригата. Най-мизерният от тях: Др. Стойнев, продължаващ да бълва лъжите си и от парламента. Останалите духаме супата.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани