Вежди Рашидов е предложен за титлата академик на БАН | webcafe.bg
newscafe

Вежди Рашидов - кандидат зa академик на БАН

Webcafe.bg
01.03.2015, 15:14 (обновена 01.03.2015, 15:23)
Бившият финансов министър Симеон Дянков представя днес, 3 февруари, своята книга "Кризата в Европа. Поглед отвътре".

Снимка: © Webcafe.bg

Засега Рашидов е единствено член-кореспондент на науките. На снимката: министърът на културата (отдясно) на премиерата на книгата на бившия финансов министър Симеон Дянков "Кризата в Европа - поглед отвътре", която се състоя на 3 февруари 2015-та

Бившият и настоящ министър на културата Вежди Рашидов е сред номинирните за титлата академик на Българската Академия на Науките в категория "Изкуство и изкуствознание". Това става ясно от сайта на БАН. Не се посочва откъде идва номинацията му.

Решението е взето в петък от управителния съвет на академията.

Сред номинираните в същата категория са бившият ректор на Софийския университет в периода 1999 -2007 година, писателят Анжел Вагенщайн, писателят Стефан Цанев, Аксиния Джурова - специалист в историята на изкуството, филологията и кодикологията, дъщеря на министъра на народната отбранa в НРБ Добри Джуров, близкият до социалистическия режим поет Любомир Левчев.

Участниците в конкурса за академици и член-кореспонденти на БАН могат да бъдат предлагани от група академици, не по-малка от 4 души, от които поне двама са от областта на конкурса.

Кандидатураъа може да бъде предлагана също от научните съвети на всички държавни научни организации в страната; от факултетните съвети от висши училища; от централните ръководства на научните и творческите съюзи.

Конкурсът е обявен на 19 януари, а защитата на предстои.

БАН ще избере 16 от общо кандидатиралите се 52-ма души за академици в различни клонове на науката и изкуството.

До 13 март желаещите да продължат напред в надпреварата трябва да подадат документи и да потвърдят участие пред администрацията на БАН.

Според устава на академията, за да получи някой престижното звание, не по-малко от две трети от членовете на Събранието на академиците трябва да дадат положителен вот за него.

 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани