Прокуратурата поиска лиценза на KPMG | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата поиска лиценза на KPMG

Webcafe.bg
13.02.2015, 08:19 (обновена 13.02.2015, 08:50)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Глобата на KPMG и максималното наказание от 20 000 лева за всяка година от проверявания период - пет години, обясниха тогава от комисията

Прокуратурата е поискала лиценза на дъщерния клон на KPMG в България - одиторската компания, заверявала безупречни финансови отчети на КТБ в последните пет години. Това става ясно от изслушване пред депутати на председателя на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) Ваня Донева.

По-рано комисията глоби KPMG - България със 100 000 лева, какво и двама нейни служители, тъй като са допуснали съществени пропуски и несъответствия в одитите на КТБ - проверката на БНБ установи, че в трезора на Цветан Василев липсват 3.5 милиарда лева, раздадени на група от 82 компании без оперативна дейност.

Искането за отнемане на правата на одиторската компания в България обаче не събрала задължителния минимум от 4 гласа. Сега прокуратурата е протестирала решението за налагане на парична санкция, като иска най-тежкото наказание - отнемане на лиценза.

"Косвените щети от затварянето на КТБ са 10 - 13 млрд. лв., което е 10% от БВП на страната", заяви Донева, като допълни, че не е имало дилема за това дали да гласува за отнемането на лиценза на KPMG.

Последният одит на КТБ от края на 2013 г. показваше, че под 1% от банковите кредити са лоши, при средно ниво от 17% за останалите български банки.

Oще: kpmg  глоба  кпнро  отид  отиди на ктб  прокуратура  финансов надзор 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани