Съдия Ченалова си направи отвод по делото "Белведере" | webcafe.bg
newscafe

Съдия Ченалова си направи отвод по делото "Белведере"

Webcafe.bg
22.12.2014, 19:23 (обновена 22.12.2014, 19:31)
Румяна Ченалова

Снимка: © bTV

На 17 декември ВСС образува срещу Ченалова дисциплинарно производство

Съдия Румяна Ченалова си направи отвод от делото за несъстоятелност на дъщерните дружества на "Белведере груп". Съмнения в работата на съдийката изрази първо френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който я обвини в тенденциозно поведение при разглеждането на делата, за които изрази съмнение, че са опит за кражба на дъщерните дружества на френската компания.

На 17 декември ВСС образува срещу Ченалова дисциплинарно производство.  Именно заради него Ченалова си е направила отвод, защото производството изисква избягване на всякакво съмнение за безпристрасността на съда.

Поради отвода на съдия Ченалова е направено ново компютърно разпределение на делото. За докладчик е избран съдия Пламен Колев.

Със заповед на председателя на СГС разпределението на делата е извършено от съдия Богдана Желявска поради отсъствие на съдия Николай Димов и съдия Иво Дачев, които са в платен годишен отпуск.

От "Белведере дистрибуция" ЕООД е поискан отвод на всички съдии в СГС от разглеждане на делото и се иска делото да бъде изпратено на Софийски апелативен съд за определяне на друг равен по степен съд, който да го разгледа.

"В тази връзка уведомяваме както страните по делото, така и медиите, че съгласно изричните разпоредби на ГПК, отводът на всеки съдия от СГС следва да бъде индивидуален. Съобразно изричната норма на чл. 22 от ГПК това трябва да стане и с посочване на конкретни основания. За да бъде изпратено делото за разглеждане на друг равен по степен съд, трябва всички съдии поименно и индивидуално да се отведат", се посочва в съобщение на страницата на съда.

Oще: белведере  белведере груп  компютърно разпределение на делата  ксавие лапер дьо кабан  румяна ченалова  съд  съдебна власт  съдебна система  френски посланик  ченалова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани