Съюзът на съдиите обвини ВСС в задкулисие | webcafe.bg
newscafe

Съюзът на съдиите обвини ВСС в задкулисие

Webcafe.bg
11.05.2015, 16:03 (обновена 11.05.2015, 16:07)
заседание на висшия съдебен съвет

Снимка: © webcafe.bg

Съюзът на съдиите напомня на ВСС, че кадруването с неясни задкулисни мотиви руши престижа на съдебната власт.

Съюзът на съдиите в България ще сезира международни магистратски организации по повод две решения на Висшия съдебен съвет от 30 април. Според съдиите става дума за абсолютно неприемливи и задкулисни практики от страна на кадровия орган в Темида.

В поредното си писмо Съюзът на съдиите напомня на ВСС, че кадруването с неясни задкулисни мотиви и отмъстителното отношение към магистратите, критични към съвета, рушат престижа на съдебната власт и са несъвместими със задълженията на този орган, каквито са определени от конституцията и Закона за съдебната власт.

На 30 април Съветът не избра председател на Софийския апелативен съд, а след това опита да накаже съдията от Софийския градски съд Красимир Мазгалов, известен с критичното си отношение, като не гласува той да придобие несменяемост, въпреки че добрата оценката от атестацията му.

Според съдиите ВСС цели да уплаши и принуди несъгласните магистрати да мълчат. Създаването и утвърждаването на подобен "стандарт" на работа на ВСС пряко рефлектира върху вътрешната мотивация в самата професионална общност и руши доверието на гражданите както в съвета, така и в съдебната система като цяло, се казва в писмото на ССБ.

Съдиите изтъкват, че това не е първото немотивирано решение на кадровиците, но пък се отличава от други подобни заради активната проява на част от членовете му да заявят открито нечестна позиция.

ССБ използва повода да отбележи и несъстоятелността на опитите на някои членове на ВСС "да рушат авторитета на съсловната организация чрез медийни изяви, в които формират внушение, че представлява укорима и проява на задкулисието дейността по реализиране на проекти, финансово подкрепени от определени донори".

Преди дни председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров нападна някои организации и медии, включително ССБ, че се финансират от фондация "Америка за България".

 

Oще: висш съдебен съвет  всс  ссб  съдебна система  съюз на съдиите 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани