МВР с инструкции за гражданите, ако срещат мигранти | webcafe.bg
newscafe

МВР с инструкции за гражданите, ако срещат мигранти

Webcafe
13.04.2016, 08:54 (обновена 13.04.2016, 09:40)
Румяна Бъчварова

Снимка: © Webcafe.bg

Гражданският арест в България е незаконен

Живеещите в пограничните райони са получили инструкции как да реагират при среща с непознати хора и мигранти - те трябва да сигнализират компетентните органи, да се обадят на гранична полиция или 112. Това съобщи последователно в ефира на bTV и Нова телевизия вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя напомни, че Граничната полиция има правомощията да провери какви са тези непознати хора, дали имат нужда от помощ, дали отговарят на условията за бежански статут и т.н. Според нея един цивилен не може да прецени дали тези хора са извършили престъпление, дали са въоръжени, или не.

Според Бъчварова случаят с "ловеца на бежанци" Динко от Ямбол е бил преекспониран от медиите и това е довело до това да има и други кандидати да извършват граждански ефекти.

Тя отрече да има разнобой в управляващата коалиция по темата с т.нар. „отряди от доброволци" за „защита" на границата, след като първо премиерът Борисов си похвали, а после смени тона и ги призова да не нарушават закона, изземвайки функциите на институциите.

„Работата на доброволците е съществена за нас, но отговорност на „Гранична полиция" е да осъществява защита и да се въведе ред на границата", напомни Бъчварова и призова „всеки, който иска да подпомогне на Гранична полиция, да се свърже с нас и да видим как ще стане".

Вчера за 24 часа бе задържан колегата на Динко Вълев и лидер на „граничен отряд" от Бургас Петър Назимов - Перата. В последното видео с намерени мигранти се призовава гражданите да не се обаждат на полицията или на 112, а директно да отпращат чужденците обратно в Турция.

„В процес сме на изясняване на цялата картина около тях. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помага на органите на реда", коментира Бъчварова.

„Всички, които искат да упражняват насилие, винаги намират героична кауза, в името на която да го направят", коментира социалният антрополог Харалан Александров.

Oще: граждански арест  гранична полиция  динко вълен  динко от ямбол  доброволни отряди за защита на границата  защита на границата  лов на бежанци  незаконен арест  перата  румяна бъчварова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 13.04.201613:47

...но отговорност на „Гранична полиция" е да осъществява защита и да се въведе ред на границата"

Следователно, служителите на „Гранична полиция", в частност тези на "зелена граница", би трябвало да не вземат заплати, защото "ред на границата" няма. Редът не е всеки да я пресича както и където пожелае. Границата би трябвало да се охранява с всички средства. От друга страна средства има. Или поне се харчат. Гориво, автомобили, въоръжение, оборудване. Горивото за Гранична полиция няма лимит, пълнят резервоарите си когато и колкото си поискат. Имат високопроходими автомобили повече от необходимото. И те не са УАЗ и ЗИЛ-130.
Но понеже Гранична полиция е препълнена с "чантаджии", както се изрази премиера, на границата са едва 10% от Гранична полиция. Останалите чакат заплати, отпуски, компенсации и ранно пенсиониране.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани