337 души ще бъдат съкратени от системата на затворите | webcafe.bg
newscafe

337 души ще бъдат съкратени от системата на затворите

Webcafe.bg, БТА
21.06.2015, 14:14 (обновена 21.06.2015, 14:28)
Затвор

Снимка: © Getty

337 работещи в системата на затворите да бъдат съкратени, гласи предложние на Министерството на правосъдието. В действителност става дума за реално 456 щата, от които 120 засега са вакантни

337 работещи в системата на затворите да бъдат съкратени, гласи предложние на Министерството на правосъдието.

Това каза пред БТА Цветан Михайлов, който е член на УС на Синдиката на служителите в местата за лишаване от свобода. По думите му по списък готвените съкращения съвсем не засягат предварително обявените от министерството малко над 100 души, а става дума за съкращаване на реално 456 щата, от които 120 засега са вакантни.

Сред предвидените за съкращения длъжности са тези на лекари, психолози и стоматолози. От незаетите щатове ще има орязани бройки за надзиратели.

По този начин не се спазват поетите от страна на МП ангажименти, коментират от синдиката. Освен това тези действия са в разрез си искането на Комитета против изтезанията за увеличаване на персонала, посочи Цветан Михайлов.

Част от работещите в софийския затвор утре по обяд ще излязат от сградата, за да изразят символично недоволството си.

Михайлов уточни, че до момента няма гаранции, че при подобно съкращение ще бъдат спазени изискванията на трудовото законодателство да бъде предложено преместване на част от тези служители на други свободни длъжности, които отговарят на критериите за заемането им.

На този етап в интерес на добрия диалог синдикатът все още няма да излезе на протест, но започва сондиране на мнения от регионалните структури за подготовка на активни протести. Освен това от

Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) обмислят и действия за обжалване подготвеното постановление.

Синдикатът остава на позиция, че трябва да има работна група с представители на синдиката, която да обходи всички звена на място и с оглед натовареност и необходимост да прецизира списъка на щатните разписания по териториални служби.

Михайлов посочи още, че синдикатът ще подкрепи всяка реорганизация, но направена след съответния задълбочен анализ за необходимостта от служители за изпълнение на съответните дейности.

 

Oще: българия  затвори  затворници  пазачи  протест  психиатри  синдикат на служителите в затворите в българия  служители в затвора  ссзб  съкращене  съкращение в щатните бройки на служителите на затворите в българия 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани