България дава 5,9 млн. евро на Турция за спиране на бежанците | webcafe.bg
newscafe

България дава 5,9 млн. евро на Турция за спиране на бежанците

Webcafe.bg
03.02.2016, 19:10 (обновена 03.02.2016, 19:26)
бежанците на гарата във виена

Снимка: © Getty Images

Общата сума, която страните-членки ще дадат на Турция, е 2 млрд. евро. Още 1 млрд. евро ще отпусне Европейската комисия от бюджета на ЕС

България ще внесе 5,9 млн евро във фонда на Европейския съюз, предназначен да помогне на Турция, за да се грижи за над 2-та милиона бежанци на нейна територия и да спре миграцията към Европа.

Днес постоянните представители на страните-членки постигнаха в Брюксел съгласие по предложението на ЕК за фонд от 3 милиарда евро за Турция, съобщи пресслужбата на Европейския съвет.

Вноските на държавите се разпределят пропорционално на вноските им в бюджета на ЕС. Общата сума, която страните ще дадат, е 2 млрд. евро, а 1 млрд. евро ще отпусне ЕК от бюджета на ЕС. Споразумението стана възможно, след като Италия оттегли съпротивата си за допълнителното финансиране за Анкара.

Вноската на Рим ще е 224,9 млн. евро. Кипър ще даде 2,3 млн. евро, но не за Анкара, а във фонда, който ЕС предвиди за бежанците в лагери в Йордания и Ливан.

"Европа изпълнява решението си да предостави 3 млрд. евро на Турция и ще продължава усърдно да работи с турските партньори за постигането на конкретни резултати", заяви холандският премиер Марк Рюте. Страната му в момента е ротационен председател на ЕС.

Oще: бежанска вълна  бежанци  брюксел  българия  бюджет  вълна  граница  ек  ес  имигранти  мигранти  спиране  споразумение  турция  финансиране  фонд 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани