Съдия Ченалова била жертва на икономически интереси | webcafe.bg
newscafe

Съдия Ченалова била жертва на икономически интереси

Webcafe.bg
08.12.2014, 13:15 (обновена 08.12.2014, 19:17)
съд

Ченалова е на изслушване във ВСС след сигнал на френсия посланик Ксавие дьо Кабан

Съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС), за която френският посланик в България Ксавие дьо Кабан подаде сигнал заради опит за кражба на дъщерни дружества на компанията "Белведере груп", е подложена на изслушване от Етичната комисия на ВСС.

В петък френският посланик изрази увереността си, че случаят е показателен за корупция в съдебната система, в която има "гнили ябълки".

Ченалова видя себе си като жертва на икономически интереси. Според нея някой "дълбоко е заблудил" френския посланик. "Вероятно става дума за икономически интереси, атакуват ме, защото нямам силен гръб", каза тя пред журналисти на влизане във ВСС.

По думите в последните дни в медиите са изнесени неверни факти и посочи, че няма договор за охрана за 30 000 евро, нито е определяла синдика Панайот Велков по делата за несъстоятелност на ТВ7 и News7. По време на изслушването тя отрече да е работила с Велков преди, въпреки че е бил назначен и по други дела.

Според проверка на Mediapool, Ченалова е назначила същия синдик по делото за несъстоятелност на "БДЖ Трансинмпекс", като по това дело отново се появява името на охранителната фирма "Делта гард" - същата, която влиза в офисите на TV7 и Нюз 7 с Панайот Велков и е наета за охрана на двете френски фирми, заради които е изслушването. Синдикът е сключил с "Делта гард" договор за охрана на обектите на "Домейн Бойар" и "Белведере", в който обаче няма посочена цена, а според френския посланик става дума за 30 000 евро на месец.

Извън това Ченалова е действала според закона по делото срещу двете френски фирми. На 15 октомври в Софийския градски съд е получена молба от фирма "Тайм арх" за обявяване в несъстоятелност на фирмите "Домейн Бойар" и "Белведере дистрибуция" заради дълг от 114 000 лева. Двете фирми са свързани и имат общ управител в лицето на Николаос Смирноф. Гъркът управлява в страната бизнеса на френската компания майка "Белведере".

Проверка на съдията разкрива, че собственият капитал на "Белведере" е на минус 9.14 млн. лв. Фирмата дължи на НАП 661 000 лева. Ченалова обяснява, че първо е наложила частичен запор на сметките, който да обезпечи вземането на "Тайм арх".

Месец по-късно налага пълен запор на банковите сметки на двете френски фирми заради докладите на синдика, които показват, че загубите само за 2013 година са над 2 милиона лева. Междувременно по делото е допуснат и иск на втори кредитор, с което исковете към двете свързани френски компании вече надминават сумата от 300 000 лева.

Ченалова потвърди, че френската компания майка вече е платила дълга, заради който се води делото. По закон обаче тя няма как автоматично да прекрати процеса, а това може да стане само по-искане на кредиторите, но те все още не са отговорили на запитването на съда.

По повод съмненията при разпределението на делото за несъстоятелност на двете дружества, съдия Ченалова заяви, че в много малко държави в Европа делата се разпределят на случаен принцип, както у нас. Там практиката е административните ръководители сами да определят съдиите-докладчици като вземат предвид тяхната квалификация и натовареност.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обяви, че до 17 декември комисията ще излезе със становище по въпроса. Той уточни, че ще се събера информация от четири източника.

Oще: белведере груп  всс  ксавие дьо кабан  румяна ченалова  съд  съдебна система  съдия  френски посланик  ченалова 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани