Съдът потвърди отнемането на лиценза на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Съдът потвърди отнемането на лиценза на КТБ

Webcafe.bg
13.01.2015, 17:04 (обновена 13.01.2015, 17:52)
Състав на Върховния административен съд (ВАС) гледа делото за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Ако петчленен състав на ВАС потвърди решението, ще тръгне делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност в Софийския градски съд

Върховният административен съд потвърди експресно решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ - и то няколко дни, след като финансовият министър Владислав Горанов прогнозира бързо решение по казуса. Следващото заседание по делото бе насрочено за 9 февруари, но днес тричленен ВАС остави жалбата на четирима акционери от КТБ без уважение.

Тя бе внесена чрез адвокат Менко Менков от името на дружеството "Бромак", собственост Цветан Василев, и на фирмата, представляваща Фонда на Оман - "Бългериън акуизишън къмпани".

Другите двама са бившият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев (един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ) и Вера Ахундова, която представлява и неформална група на големите вложители в банката, чиито депозити надхвърлят гарантирания таван неколкократно.

Те атакуваха акта на БНБ, с който КТБ бе обявена в несъстоятелност, след като бе затворена 6 месеца, а държавните квестори пресметнаха липсата на 3.7 милиарда лева.

Решението идва месец, след като акта на БНБ бе обжалван и това стана причина за спирането на делото за обявяване на несъстоятелност на КТБ в Софийския градски съд. Тогава Василев обвини квесторите на БНБ, че са злоупотребили с информация и нарочно искат КТБ да бъде обявена във фалит.

ВАС реши, че доводите на жалбоподателите не са допустими по закон. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение, тъй като според нея имат правен интерес да обжалват решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ, стана ясно от публикуваното решение в интернет страницата на ВАС.

Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда. Ако той го потвърди, процесът за обявяване на банката в несъстоятелност в Софийския градски съд ще бъде възобновен.

Oще: бнб  вас  върховен административен съд  дело  ктб  несъстоятелност  фалит  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани