Съдът отказа да върне Цветан Гунев в БНБ | webcafe.bg
newscafe

Съдът отказа да върне Цветан Гунев в БНБ

Webcafe.bg
11.12.2014, 15:55 (обновена 11.12.2014, 16:01)
цветан гунев

Снимка: © БНБ

Цветан Гунев видя сценарий за окончателното му отстраняване от БНБ

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев няма да се върне на работа в Централната банка.

Софийският апелативен съд излезе с окончателно решение по искането на прокуратурата, според която има опасност Гунев да попречи на разследването по делото за източване на КТБ.

"Правен свят" цитира мотивите на съда, според които ръководителят на "Банков надзор" има възможност да оказва влияние на служителите си, а нито повдигнатото обвинение, нито отнемането на достъпа му до класифицирана информация оказват влияние на обема на правомощията му.

Самият Гунев обяви, че мярката за временното му отстраняване е част от сценарий, чрез който да бъде уволнен от ръководството на БНБ.

"Това ще стане след половин година, считано от днес, с мотив, че 6 месеца съм във фактическа невъзможност да изпълнявам задълженията си", каза Гунев.

Според Закона за БНБ точно това е една от трите хипотези, при които член на УС на Централната банка може да бъде отстранен от длъжност предсрочно. Другите две възможности са изпадане в несъответствие с изискванията за изпълнение на служебните задължения или окончателна осъдителна присъда за съществено нарушение на служебните задължения.

Цветан Гунев беше привлечен като обвиняем по две досъдебни производства за престъпление по служба - за бездействие по отношение на надзора на КТБ, което е довело до източване на средства от банката в размер на над 200 млн. лева, както и за одобряването на увеличение на капитала на банката в размер на 35 млн. евро, за което повторната проверка на БНБ доказа наличие на непозволено самофинансиране и което доведе до отнемане на лиценза на КТБ.

При отстраняване от длъжност НПК позволява мярката да се отмени, когато отпадне нуждата от нея.

Oще: банков надзор  бнб  дело  ктб  нпк  отстраняване  прокуратура  цветан гунев  централна банка 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 11.12.201421:11

Ако съм на неговото място , връщането ми в БНБ ще е последното , за което да мисля.Нещо като как да отърва затвора , ще да са първите ми мисли. Смее се
   

оценка

+0 -0