Прокуратурата разследва квесторите в КТБ за умишлена безстопанственост | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата разследва квесторите в КТБ

Webcafe.bg
11.05.2015, 14:02 (обновена 11.05.2015, 16:26)
ктб

Квесторите на КТБ отрекоха обвиненията на премиера и заявиха, че не са нарушили закона

Софийската градска прокуратура образува дело за умишлена безстопанственост срещу квесторите в "Корпоративна търговска банка" АД - Елена Костадинчева и Станислав Лютов. Това съобщиха от прокуратурата.

Разследването срещу тях е за това, че в периода месец ноември 2014 г. до 26 март 2015 г. умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа - запазване на повереното им имущество на КТБ. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност. Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Ако бъдат признати за виновни, Елена Костадинчев и Станислав Лютов могат да получат от 1 до 10 г. затвор.

Премиерът Бойко Борисов заявил по време на заседанието на Министерския съвет в четвъртък, че квесторите са освободили огромни обезпечения по кредити и са преправили над 1000 договора за депозити. Това е станало в последните дни преди да бъдат сменени от временните синдици, избрани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Борисов признава, че получил информация за работата на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев от "службите" и очаква развитие в следващите седмици. Министър-председателят посъветва Прокуратурата да излезе със свое становище в понеделник по въпроса дали преправянето на договори за депозити с преференциални лихви в КТБ на обикновени, за да бъдат гарантирани от държавата, е законно.

Квесторите на КТБ отрекоха обвиненията на премиера и заявиха, че не са нарушили закона и също настояват за бързо разследване. От БНБ увериха, че не са давали указания на квесторите на КТБ, защото по закон те упражняват самостоятелно своите правомощия, освен когато БНБ издава задължителни предписания към тях. Предписания не са искани и не са издавани. Това съобщиха в позиция до медиите от Народната банка.

 

 

Oще: банка  елена костадинчев  квестори  корпоративна търговска банка  ктб  станислав лютов 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 11.05.201515:10

Пак си мият ръцете с изкупителни жертви - вложителите, а си мълчат за кредитополучателите и държавните пари в КТБ!!! Пак отклоняване на вниманието от сериозните проблеми и пак удобно крият истината използвайки името на Костов - на калпав банкер, политик, журналист все друг им е виновен. Подхвърли кокълче на публиката и си гледай кефа!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани