Пепи Еврото напусна съдебната система с обезщетение | webcafe.bg
newscafe

Пепи Еврото напусна съдебната система с обезщетение

Webcafe.bg
29.04.2015, 17:15 (обновена 29.04.2015, 17:23)
бившият директор на следствения отдел на софийската градска прокуратура петьо петров

Петьо Петров успя да напусне съдебната власт без наказания и с обезщетение

От втория опит Висшият съдебен съвет освободи Петьо Петров от съдебната система. Решението по проект на Комисията по предложенията и атестирането беше взето с мнозинство от 15 гласа "за".

Това означава, че скандалният бивш ръководител на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура ще напусне с обезщетение за прослужения си юридически стаж и без дисциплинарно производство, за каквото настояваше министърът на правосъдието Христо Иванов.

Решението на ВСС идва близо два месеца след първия опит на Петров да напусне съдебната власт.

Тогава само един глас не стигна за освобождаването му, а мотивите на съдебните кадровици бяха свързани с неприключилата проверка по делото срещу Николай Цонев, по което ВКС директно уличи Петьо Петров в извършено престъпление - провокация към подкуп.

Под "надзора" на Петров следователите от СГП допуснаха и изчезването на двата тефтера с политически поръчки на Филип Златанов, веществени доказателствени средства по неприключилото дело срещу бившия директор на Комисията за конфликт на интереси.

Според Закона за съдебната власт при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Oще: вкс  еврото  николай цонев  пепи еврото  петьо петров  следовател  следствие  съдебна власт 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.