Как частният замък в с. Равадиново стана национален туристически обект | webcafe.bg
newscafe

Как частният замък в с. Равадиново стана национален туристически обект

Webcafe
13.08.2016, 12:31 (обновена 16.08.2016, 13:31)
замък, равадиново

Снимка: © Фейсбук

Николина Ангелкова ще присъства на награждаване на замъка

Николина Ангелова: Хората наистина имат нужда да знаят къде какво могат да посетят. Регистърът на туристическите атракции, който преди месец обявихме и стартирахме също дава своя резултат. Само в рамките на един месец...

Водещ: Този, дето бяхте сложили онзи дворец Равадиново, за това ли...

Николина Ангелкова: Не, това не е при нас.

Водещ: Или това онова е 100-те туристически обекта?

Николина Ангелкова: Това са 100-те национални туристически обекта на Туристическия съюз. Аз говоря за регистъра на туристическите атракции, който ние създадохме.

Водещ: Там го няма този дворец, така ли?

Николина Ангелкова: Няма го. Ние създадохме този регистър в сътрудничество с всички общини.

06 октомври 2015, "Още от деня"

"Дворецът във Варадиново" е готически замък, частна инициатива на Георги Тумпалов. Намира се на 6 километра от Созопол и още от началото на строежа си е в центъра на медийното внимание - както заради смелостта и помпозността на идеята, така и заради личността на собственика си.

Тумпалов е атрактивна личност - за българските медии той е бивш полицай и митничар от Сандански, впоследствие сподвижник на Васил Илиев и агент от Първа частна милиция в Бургас. В западните сайтове обаче Тумпалов е " талантлив архитект и мечтател".

Кога и как бившият сребърен медалист от световно първенство по класическа борба е станал архитект не се уточнява.

И все пак замъкът от Равадиново „Влюбен във вятъра" някак е попаднал в регистъра на туристическите атракции на министър Ангелкова.

Единствената частна атракция с платен достъп сред 3-те страници църкви, музеи и параклиси в Созопол.

Нямаше да обърнем внимание без анонса на БТА, че "министърът на туризма Николина Ангелкова ще присъства утре в Созопол на церемонията по връчване на отличието от организацията European Best Destinations /"Най-добрите европейски дестинации"/ на Замъка "Влюбен във вятъра"."

Церемонията ще започне в 19.30 часа в Амфитеатъра на стария град в Созопол.  Българската атракция е класирана на четвърто място за най-красивите замъци в Европа и изпреварва конкуренти като замъка Уиндзор в Англия (11-о място), Шато Шамбор във Франция (осмо място), замъка Лихтенщайн в Австрия (16-о място) и др.

Как стават тези неща - новопостроен замък в полето да измести английски и френски замъци ще се попитате вие. Стават с онлайн гласуване в регистриран в Белгия паневропейски сайт, който предлага туристически услуги и има за фокус културния туризъм в Европа. Чист бизнес без претенции за историческа достоверност.

Сред другите фенове на готиката в Созопол, разбира се, е Божидар Димитров. Offnews.bg цитират директорът на Националния исторически музей да казва:

"Замъкът е от т. нар. западноевропейски тип. Сигурен съм, че редица „пазители" на културно-историческото наследство ще ревнат, че такъв тип западноевропейски замъци не е имало в българските земи. Но българските феодали също са имали замъци и близо 27 от тях са разкопани и частично експонирани, но те са от византийски тип. Куриозното е, че в Созопол през 1366 г. е започнал да се строи замък от западен тип."

Самият сайт, който дава наградата, нарича замъка "единственият нов замък в Европа", "сбъдната детска мечта на създателя си" и цитира награда на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в България.

През октомври миналата година, както казва и Ангелкова пред БНТ, замъкът се появи на корицата на книжката, на която туристите в България събират печати от 100-те национални туристически обекта.

Идеята на книжката "Опознай България" е да запознае гражданите с: "природни забележителности и феномени, исторически места и паметници, археологически и архитектурни резервати, музеи, манастири и други обекти, свързани с богатото културно-историческо наследство".

Обяснението на Българският туристически съюз тогава беше, че собственикът на атракциона е платил за реклама на втората страница, но по грешка снимката била сложена на челно място.

1800 книжки бяха отпечатани, преди грешката да провокира недоволство в социалните мрежи.

Версията на ръководството на замъка пак тогава беше съвсем друга - от туристическия съюз ги оферирали да се появят в брошурата.

В крайна сметка Българския туристически съюз бракува брошурите, а от замъка обявиха, че са жертва на завистливи конкуренти.

След визитата на Ангелкова в събота грешката спокойно може да стане вярна.

Oще: 100 туристически обекта  архитектурна забележителност  атракционен комплекс  дворец  замък  равадиново 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

4 Galina Aleksandrova | 14.08.201611:23

...оплюха го хората, които предпочитат да се насвяткат на ол инклузива, вместо да посетят някоя църква от споменатия списък от 3 страници. Иначе щяха да са наясно, че голяма част от 'туристическите обекти' са само разкопани основи плюс евентуално половин стена. Тези сгради са рухнали и забравени още преди векове, там няма какво да се види, освен камънаци, върху които туроператори и екскурзоводи си упражняват въображението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

3 opetkov | 14.08.201600:55

Не съм чул някъде собственикът и строител, независимо какъв е, да е предявил претенции за автентичност на построеното от него. Освен това наградата е за туристически обект атракцион, а не за исторически замък. Аман от познавачи и ценители на оригиналното. Голяма част от замъците по които се захласвате в т.н. Западна Европа също са многократно разрушавани и възстановявани и са толкова автентични, колкото и цървула на Левски.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.03.2015, 04:47

2 Reality Liberation Front | 13.08.201618:13

Ма така се прави история, кво се чудите. Мутробарока на лудия Жоро Тамбуев, или Гошо Тулупа, който като нямаше какво друго да открадне събираше мрежите на Созополските таляни от морето, е вече национална гордост! Но трябва да се признае че Обекта е доста средновековен - все пак е построен с робския труд на цигани и с откраднатите камъни от крепостните руини из Странджанско. Ся трябва само да поканят Божо да лапа кифтета там и ще почнат късат билети за вход...Както казваше Тамбуев, "докато има камъни и цигани ще има бизнес в България." Амин!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.08.2016, 16:44

1 Roro | 13.08.201617:06

Няма другаде такъв кич! Когато ме заведоха за пръв път в "замъка", получих пристъп на задух и ми стана зле! Не знам как и защо има нивници, които плащат, за да го посетят...
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани