България е нарушила законите на ЕС за вятърните паркове в Калиакра | webcafe.bg
newscafe

България е нарушила законите на ЕС за вятърните паркове в Калиакра

Webcafe.bg
14.01.2016, 14:06 (обновена 14.01.2016, 17:10)
вятър

Снимка: © evwind.es

Съдът на ЕС в Люксембург постанови, че България е нарушила законите на общността с изграждането на ветроенергийните паркове и голф игрища в защитената зона Калиакра. Причината е, че проектите не са несъобразени с екологичните норми и защита на защитените видове.

В района на Калиакра, миграционен път към Африка и място за почивка на силно застрашени биологични видове, е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда.

Районът на Калиакра е важна зона за опазването на редица видове птици и техните местообитания. През 2007 г. в съответствие с Директивата за птиците 1 България създава специалната защитена зона "Калиакра". Тази защитена зона обаче обхваща само две трети от територията на специфичната територия, припомнят от ЕК.

Обхватът й се оспорва от 2008-ма година като недостатъчен от Българското дружество за защита на птиците. Установено е, че тази зона обхваща само две трети от орнитологично важната местност "Калиакра".

Българската администрацията одобрява проекти за ветрогенераторни паркове в защитена зона „Калиакра". Такива са вятърните централи на "Ей И Ес Гeo Eнeрджи", "Дисиб" и "Лонгман инвестмънт", които са разположени на терени, които е трябвало да бъдат защитени, а не са включени в зоната.

Още по-драстични са нарушенията при одобряването на вятърните проекти на
-дружествата "Калиакра уинд пауър", "ЕВН Енертраг Каварна" и "Вертикал - Петков и с-ие", както и проекта за голф курорт "Трейшън клифс голф енд спа резорт". Тяхното изграждане е позволено в територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали.

Брюксел започна наказателна процедура срещу България заради спорните вятърни паркове, а през миналата година казусът се пренесе в Европейския съд.

Засега от съдебно решение не произтичат финансови санкции, но ако не се вземат мерки, такива ще има, при това на дневна база.

Oще: вятърни паркове  европейска комисия  европейски съд  европейско законодателство  енергетика  местообитания на птици  перки  птици  соларни паркове 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани