Прокуратурата разследва КЕВР заради "Овергаз" | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата разследва КЕВР заради "Овергаз"

Webcafe
24.04.2017, 15:17 (обновена 24.04.2017, 16:44)
 Главният прокурор Сотир Цацаров дава брифинг

Снимка: © Webcafe.bg

Софийската градска прокуратура започна разследване срещу "неизвестни извършители" - членове на Комисията за енергийно и водно регулиране - заради предполагаеми престъпления по служба.

Причина за наказателното производство, ръководено от звеното "Антикорупция" в СГП, се оказва сигнал до главния прокурор, подаден на 16 януари 2017 г.

В него се твърди, че членовете на КЕВР не изпълняват контролните си задължения по отношение на изпълнението на "основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР".

От информацията става ясно, че обект на проверка ще бъде и "осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в „Софиягаз" /впоследствие „Овергаз мрежи" АД/ и по-точно дали действията на КЕВР в тази насока не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта".

По съвпадение - преди седмица изпълнителният директор на "Овергаз Инк" Сашо Дончев обвини главния прокурор Сотир Цацаров в оказван натиск по време на извънпротоколна среща, чийто посредник и свидетел е бил Георги Гергов.

Цацаров, от своя страна, излезе с писмено обяснение, в което твърдеше, че не той, а Дончев е оказвал недопустим натиск с конкретни искания по разследване, свързано с бизнеса му.

От прокуратурата проверяват и още един сигнал - този път подаден от "Овергаз инк" още през януари 2011 г. пред ДКЕВР заради непредоставяне на достъп до газопреносната система от страна на държавната компания "Булгартрансгаз".

"Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение. Това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, „Булгаргаз" ЕАД и „Булгартрансгаз", което към момента не е приключило. От бездействието на длъжностни лица от ДКЕВР, които заемат отговорно служебно положение, могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата", се казва в съобщението на прокуратурата.

В сградата на КЕВР и в други офиси се извършват "активни действия по изземването на документи" със съдействието на ДАНС, съобщават от ПРБ.

"Инвестициите в газопреносната мрежа на "Овергаз" бяха многократно проверявани от ДКЕВР и не бяха открити никакви нарушения. Последната извънредна проверка започна през януари 2016 г. Тя също не откри нарушения", напомня в. "Сега", чийто издател е Сашо Дончев.

Периодът, който е засегнат в сигнала срещу "Овергаз", съвпада с мандата на предишния състав на Комисията, оглавявана от Светла Тодорова. Вторият сигнал пък се отнася за периода, в който ДКЕВР беше ръководен от Ангел Семерджиев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че засега не се разследват действията на актуалния състав на Комисията на Иван Иванов.

Oще: бех  булгаргаз  булгартрансгаз  данс  дкевр  кевр  овергаз  овергаз инк  сашо дончев  чирен 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.