Европейският мониторинг над България остава | webcafe.bg
newscafe

Европейският мониторинг над България остава

Webcafe
15.11.2017, 07:44 (обновена 15.11.2017, 12:19)
съдебна палата

Снимка: © В.Е.

Комисията отново ще оцени прогреса в края на 2018 г.

Мониторингът над България за напредъка в борбата с организираната престъпност и съдебната реформа няма да отпадне. Това е записано във финалния вариант на евродоклада, който бе официално публикуван в сряда.

"Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще. Комисията ще оцени прогреса отново в края на 2018 г.", се казва в един от ключовите параграфи на доклада.

Първоначалната идея бе до края на мандата на настоящата комисия през 2019 година механизмът за мониторинг да е отпаднал."За нас е ясно, че България е постигнала значителен напредък в различни области на правосъдието" - казва зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Той потвърджава, че препоръките, отправени към България, са частично изпълнени и приложени на практика, но има път, който трябва да се извърви.

От Брюксел очакват България да приложи конкретно приетото законодателство.

Там също така са посочени няколко положителни аспекта, сред които приемането на нов антикорупционен закон и засилването на борбата с организираната престъпност.

Сред критиките пък е начинът, по който беше избрана парламентарната квота на Висшия съдебен съвет и приетите пътни карти на прокуратурата. Отбелязано е още, че не се налага формулирането на нови препоръки към страната ни след вече обособените 17 при предишния доклад.

"В доклада се казва още, че въпреки че Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата България следва да може да изпълни оставащите
препоръки и следователно да отговори задоволително на показателите по механизма в близко бъдеще".

Oще: българия  евромониторинг  европейската комисия  корупция  мониторинг  мониторинг върху българия  съдебна система 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани