Петте дни на пожара в Кресненското дефиле | webcafe.bg
newscafe

Петте дни на пожара в Кресненското дефиле

Webcafe
28.08.2017, 11:37 (обновена 29.08.2017, 14:15)

1 от 7 снимки Назад Напред

кресненско дефиле, пожар в кресненското дефиле

Снимка: © МВР

Според специалисти ще са необходими поне 50 години, за да се възстанови растителността

Потушаването на пожара в Кресненското дефиле, продължава и днес. Огънят се разразява на 24 август следобед близо до симитлийското село Мечкул и село Стара Кресна в района на Кресненското дефиле. Първоначално обхваща 6000 декара смесена гора - иглолистни и широколистни дървета.

Според специалисти ще са необходими поне 50 години, за да се възстанови растителността в Кресненското дефиле. Изпепелени са пасища, треви и храсти.

Случилото се се определя като екологична катастрофа. Най-малко година ще е необходима, за да се изчисти теренът, а средствата, нужни за ново залесяване, са между 13 и 15 милиона лева.

Още на 25 август МВР прикани хората, които имат намерение да почиват в района, да се въздържат от пътуване в тази посока.

От там минава и пътят за Банско и Сандански, както и за ГКПП Кулата. Ограничението се налага и защото е необходимо в района да има свободно движение на пожарните и другите специализирани автомобили. Съставът на терен тогава е между 500 и 600 души и от пожарната съобщават, че хората са достатъчно.

Екипите успяват да локализират пожара, а евакуираните от Стара Кресна и Мечкул хора са върнати по домовете си. На 26 август обстановката остава тежка към село Влахи, където огънят засяга борова гора. Около 10 сутринта временно е спряно движението по международния път Е 79 в района на Кресна. Видимостта е намалена между Кресненското ханче и град Кресна заради силното задимяване. Пътни патрули спират колите на 2 км преди град Кресна. Горят сухи треви и храсти в района. В 10:50 трафикът в района е възстановен.

В селата Ощава, Сенокос и Влахи продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората. Тунелът до Кресна остава неосветен. Полицейски служители, които регулират движението, са разпределени включително до Кулата. Стремежът на пожарните екипи е да не се допусне огънят да достигне природен парк Пирин.

Ситуацията остава сериозна непосредствено над Кресненското дефиле. На терен работят 560 души и 40 доброволци, 42 са пожарните автомобили, които участват в акцията.

Участват и екипи на полиция, жандармерия, Регионална дирекция по горите, 85 военнослужещи, основно от бригадата в Благоевград и София. Над засегнатите площи работят два вертолета, които за два дена са хвърлили около 340 тона вода. Включват се и служители на парковете Рила и Пирин.

Към вечерта на 26 август жителите на селата продължават да са без ток, 20-киловолтовият далекопровод остава спрян и заради безопасността на противопожарните екипи. В селата Стара Кресна, Сенокос и Ощава полицейското присъствие остава, но състоянието на въздуха се подобрява.

По предварителна оценка площта, засегната от пожара, надхвърля 13-15 000 декара. Вечерта са изведени 52 души от района на гара Стара Кресна, за които има пряка опасност от огъня. Техниката е пренасочена към Кресненското дефиле.

На 27 август в неделя електрозахранването е възстановено навсякъде в община Кресна.

Влаковете по ЖП линията вече се движат. Според вътрешния министър Валентин Радев ситуацията е овладяна. След разговор с главния прокурор Сотир Цацаров става ясно, че по случая ще работи Окръжна прокуратура - Благоевград, тепърва предстои да бъде изяснено дали палежът е умишлен.

Периметърът на пожара е 20 километра като е почти на 100% овладян с изключение на един участък около така наречения Крив тунел и местността Скалата. Там теренът е вертикален и скалист и заради това е невъзможно човешка сила да гаси огъня. Потушаването продължава с хеликоптер, а специална група алпинисти обмислят как и откъде биха могли да достигнат до скалата.

На същия ден след 19 часа отново се разгаря огнището по посока село Влахи, което налага полицията да евакуира част от хората. Усилията остават насочени към Крив тунел и Скалата. Заради огъня гората е в състояние, при което и най-малката искра може да предизвика нов пожар. Пожарникарите не си позволяват насрещно палене, за да запазят останата незасегната зелена растителност.

И днес борбата с огъня, който отново се разрази, продължава. Остава непотушен пожарът до село Влахи на около 2 км от населеното място.

Там има фронт, който създава проблеми, тъй като теренът е пресечен и в момента има силен вятър. Второто огнище е това около Кривия тунел и Скалата.

Към момента няма искане към Европейския съюз за помощ за потушаването на пожара, казва областният управител. Засегнатите площи вече са над 16 000 декара, а огънят продължава да обхваща нови територии.

От 14 часа днес тече евакуация на жителите на Влахи заради нестихващия огън и силния вятър, заради който пламъците са се разнесли към селото. От МВР казват, че имат списък на жителите на селото и по него ще евакуират хората. В общината е обявено бедствено положение. На място са стотици пожарникари, военни и горски служители.

Междувременно вътрешният министър Валентин Радев призова да не се спекулира с размера на щетите, докато не се направи оглед. Той допълни, че прокуратурата продължава разпитите на свидетели, за да установи причината за възникването на пожара.

 

Oще: благоевград  гасене на огън  горски пожар  изпепелена гора  изпепелени пасища  кресненско дефиле  кулата  огън  палеж  пасища  пожар  пожар в кресненското дефиле  пожарниакри  пожарникарски екипи  треви  умишлен палеж  щети 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 29.08.201711:37

"...да не се спекулира с размера на щетите, докато не се направи оглед."
Никой не споменава пострадалите, овъглени, а ако са оцеляли, то уплашени до смърт животинки, които са живели там.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани