Присъди за изнудване за служители на фонд "Земеделие" | webcafe.bg
newscafe

Присъди за изнудване за служители на фонд "Земеделие"

Webcafe.bg
04.11.2015, 14:03 (обновена 04.11.2015, 14:11)
Съд

Снимка: © SXC.hu

Тримата подсъдими нямат право да заемат длъжност в сферата на държавната и общинска администрация за срок от 3 години

Служители на фонд "Земеделие" и техен помагач са осъдени за изнудване чрез използване на служебно положение.

Варненският окръжен съд призна за виновни Йорданка Георгиева и Надя Манчева, служители на ДФ "Земеделие", както и Георги Герджиков, представял се за техен колега.

Те са съдени за искане на подкуп, като изнудването е извършено чрез злоупотреба със служебно положение, а за Герджиков - чрез измама. Тримата се признаха за виновни и признаха събраните доказателства в делото.

Подсъдимите заплашвали, че ще докладват за нарушения на земеделските стопани, свързани с изгаряне на стърнищата от полски култури и така ще бъде намалена държавната субсидия и ще понесат санкции.

През периода октомври - ноември 2014 г. Георги Герджиков (на 38 г.) се представял за длъжностно лице на ДФ "Земеделие". Той отправял заплахи за проверки и налагане на санкции за допуснати нарушения по Закона за опазване на земеделските земи, ако не бъде платени определени суми. Поискал 34 000 лв., като взел 23 500 лева от 8 земеделски производители.

Осъден е на 3 г. условно и глоба в размер на 4000 лева.

Йорданка Георгиева и Надя Манчева бяха осъдени за злоупотреба със служебно положение и искане на подкуп. Те получиха съответно 2 години и 8 месеца, и 2 години и 4 месеца условно, както и глоби в размер на 3000 и 2000 лв. 

Тримата подсъдими нямат право да заемат длъжност в сферата на държавната и общинска администрация за срок от 3 години, както и да упражняват дейност, свързана с материална отговорност за същия срок.

Oще: варна  варненски окръжен съд  георги герджиков  дело  заплахи  земеделие  изнудване  йорданка георгиева  надя манчева  подкуп  присъда  съд  фонд  фонд земеделие  фонд "земеделие" 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани