Предизборно „преселение“ в Северозапада | webcafe.bg
newscafe

Предизборно „преселение“ в Северозапада

Webcafe.bg
25.04.2015, 10:15 (обновена 25.04.2015, 10:44)
Опустелите сгради

Снимка: © webcafe.bg

Селата в Северозападна България са обезлюдени, но нови заселници се появяват преди изборите

Предизборното преселение вече започна, с особена сила в Северозападна България, най-бедния район на страната. Масово хора сменят адресните си регистрации, показа проверка на Нова телевизия в Монтана.

Местните избори са в края на октомври. Това означава, че „преселниците" ще могат да гласуват там.

Въпреки сериозният демографски срив този край на България привлича нови заселници. Само за последните два месеца в малките населени места на общината са се регистрирали по настоящ адрес 653 души - това са две средно големи села в Северозапада. Местните хора разказват, че не са съгласни „преселниците" да гласуват.

В село Сумер са избрали да живеят близо 90 души. Оказа се, че възрастни хора са приютили в дома си 10 жени, мъже и две деца.  Александра Димитрова обаче заяви, че при нея живеят 8 души, но не можа да си спомни имената на всички тях. По закон, Александра трябва да осигури по 12 квадрата на всеки новодомец. „Във всяка стая имаме по две легла. Имаме четири стаи. Ние сме още повече, но момчетата ще спят в едната стая, а момичетата в другата", заяви тя.

В друга къща, която видимо е необитаема, наскоро са се регистрирали три жени и двама мъже. Съседът Иван Прендов е виждал само собственика на къщата, който идвал през почивните дни. „20 души дойдоха тук под строй и се регистрираха, на 15 април съм регистрирал осем души, от които четири са на един адрес, а другите четири са на друг", разказа кметът на селото Любомир Манов.

По друг сигнал екипът ни отиде в монтанското село Студено буче. Там се очаква в последния момент да се регистрират над 50 души. Камерата обаче ги плаши. Все пак в кметството  молба за прехвърляне си подават майка и син.

Масово регистриране по настоящ адрес има и в село Крапчене - над 150 души при постоянно живеещи 240. В Липен при 260 души население новорегистрираните са над 70. Близо 70 са и желаещите да живеят в село Вирове.

Oще: адресни регистразии  избиратели  местни избори  монтана  предизборно преселение  северозападна българия  село студено буче  село сумер 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани