ИМП: Процедурата за нов управител на БНБ е камуфлаж | webcafe.bg
newscafe

ИМП: Процедурата за нов управител на БНБ е камуфлаж

Webcafe.bg
21.06.2015, 14:55 (обновена 21.06.2015, 14:59)
БНБ

Снимка: © Getty Images

В становището се изтъква, че ограничаването на правото на отделните народни представители да внасят номинации е спорно от конституционна гледна точка

Процедурата по избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ) протича в условията на формална прозрачност, ограничена конкуренция и очевидно има характер на процедурен камуфлаж, който трябва да легитимира предварително взето извън стените на институциите решение.

Това се казва в становище на Института за модерна политика, изпратено днес до Народното събрание, Европейския парламент, Европейската комисия и Европейската централна банка.

В становището се изтъква, че ограничаването на правото на отделните народни представители да внасят номинации е спорно от конституционна гледна точка и ограничава конкурентния характер на процедурата. Друга критика е, че процедурата не предвижда предварително представяне на писмени концепции от кандидатите.

"Широкият обществен интерес от финансова стабилност и почтеност в регулацията на банковия сектор, налага императивно изборът на нов управител на БНБ да бъде проведен при съблюдаване на най-високите стандарти на публичност, прозрачност и гаранции за реална конкуренция между кандидатите. За съжаление мнозинството в парламента не спазва тези изисквания и целта на течащата в момента процедура е просто да узакони вече взето решение", изтъкна ръководителят на правния екип на Института за модерна политика Борислав Цеков.

Институтът за модерна политика отправя две препоръки. Едната е да бъде преразгледана процедурата за избор на управител на БНБ и да бъде спазена конституцията и парламентарния правилник относно правото на законодателна инициатива. При необходимост да се сезира Конституционния съд, който да реши въпроса по траен и безспорен начин. Втората препоръка на ИМП е да бъде въведено изискване от кандидатите да представят писмени концепции, които да бъдат публикувани на сайта на парламента в разумен срок преди публичното изслушване.

 

Oще: банка  бнб  гуверньор  имп  институт за модерна политика  камуфлаж  процедура  управител 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани