НС започва нов опит да избере съдебен инспектор | webcafe.bg
newscafe

НС започва нов опит да избере съдебен инспектор

Webcafe.bg
11.12.2014, 13:34 (обновена 11.12.2014, 14:53)
43-то народно събрание

След почти 2-годишно отлагане, Народното събрание възроди процедурата по избор на главен съдебен инспектор към ВСС - едно от основните настоявания на Европейската комисия към българското правосъдие.

Следващият доклад от Брюксел по механизма за наблюдение се очаква през януари, като вероятно развоят на събитията с главния инспектор ще бъде отразен там, както и текущите скандали в система.

Мандатът на Анна Караиванова изтече в началото на 2013 година, а десет месеца по-късно тя подаде оставка пред Народното събрание. За да бъде избран неин наследник, е нужно квалифицирано мнозинство с 2/3, като в предишния парламент нямаше съгласие и се стигна до скандал.

Между Коледа и Нова година м.г. депутатите Мая Манолова и Четин Казак предложиха за поста съдия Веселина Тенева, известна с оправдателната присъда на Ахмед Доган по делото „Цанков камък" и замесена в имотен скандал. Тогава депутатите бяха дали прекалено кратък срок за номинации, които се внасят чрез тях - и то в момент, когато Народното събрание бе във ваканция.

По-късно тя се отказа и процедурата бе коригирана с възможността неправителствени организации и висши училища да излъчат кандидат и да има публични изслушвания. Към предложенията трябва да се приложат писмено съгласие на кандидата, подробна автобиография, диплома за завършено висше юридическо образование, декларация за имотно състояние, както и концепция за работата.

Съюзът на съдиите предложи Вера Чочкова и Теодора Точкова. До края на януари Комисията по правни въпроси ще приема предложенията за кандидати, а самото гласуване вероятно ще е през март догодина.

„Кандидатите се страхуват, че, участвайки, ще бъдат дискредитирани, ще загубят доброто си име, ще бъдат поставени не само под похлупака на наблюдението, но и на оплюването. Сложна ще бъде тази процедура", коментира депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Oще: всс  главен съдебен инспектор  народно събрание  съдебен инспектор 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани